Concepute, confecționate, fabricate: Cum și unde sunt create anvelopele?

Potrivit Consumer Reports, aproximativ 8 din 10 americani preferă să cumpere produse confecționate în America. Mai mult, 60% dintre cei intervievați spun că sunt dispuși să plătească cu 10% mai mult pentru bunurile fabricate pe piața internă. Cu toate acestea, potrivit unui sondaj al Associated Press, în realitate este invers. Acest studiu a constatat că 3 din 4 din americani ar prefera bunuri produse de americani, dar, de fapt ajung să opteze pentru produsul mai puțin costisitor, realizat în străinătate. La ce concluzie se poate ajunge în urma tuturor acestor rapoarte contradictorii?

Există o explicație bazată pe conceptul de tip "push and pull" atunci când vine vorba de produse americane versus produse străine. Oamenilor le plăcea ideea de a cumpăra un produs fabricat pe piața internă, dar în cele din urmă, buzunarele lor spun altfel. O mulțime de bunuri făcute de americani costă, pur și simplu, mai mult. Dar, oare merită plătit acest preț mai mare? Întreaga discuție trebuie să se bazeze pe ideea de valoare.

Merriam Webster definește valoarea ca fiind "un beneficiu echitabil sau un echivalent în bunuri, servicii sau bani în schimbul a ceva". Vrei să ai un profit echitabil pentru ceea ce cheltuiești. Acest lucru este valabil în special pentru anvelopele pe care te bazezi atunci când circuli zilnic. Americane sau nu, dacă o anvelopă se deteriorează repede, rămâi pe loc și nu mai pleci nicăieri. Ceea ce înseamnă afectarea fluxului financiar și a mijloacelor de existență, precum și a stilului de viață.

Există atât de multe opțiuni atunci când te întrebi "ce anvelopă ar trebui să cumpăr", așa că această interogație poate fi descurajantă. Ar trebui să cumperi unele produse în străînătate sau pe piața internă, pentru toate anotimpurile sau unele dedicate? Pentru a te ajuta să simplifici procesul de luare a deciziei în această privință, să începem cu elementele de bază.

Nașterea anvelopei

În 1888, Benz a inventat prima mașină pe benzină, care avea montate anvelope pneumatice pe roțile sale. Robert Thomson, un scoțian, a inventat anvelopa pneumatică în 1845, dar aceasta nu a atras prea mult atenția până când un alt scoțian, John Boyd Dunlop, a confecționat unele pentru triciclul fiului său în 1888. Acesta a fost un concept revoluționar care a înlocuit roțile metalice cu o anvelopa din cauciuc umplută cu aer și montată pe o roată metalică. În anul 1905 a fost lansată prima anvelopă pneumatică echipată cu o bandă de rulare, ceea ce a contribuit la creșterea tracțiunii. Henry Ford a inventat linia de asamblare în 1913 și atunci când compania americană Du Pont a industrializat cauciucul sintetic în 1931, producția de masă a devenit posibilă și astfel și-a început existența anvelopa modernă.

Au urmat și alte progrese în industria anvelopelor, inclusiv anvelopa radială (1949), pe care erau dispuse în plan vertical cordurile din anvelopă pentru a crește eficiența combustibilului prin contactul uniform al benzii de rulare cu drumul. Ulterior a fost lansată anvelopa RunFlat (1980) care continuă să funcționeze, în ciuda zgârieturilor sau a găurilor, iar în anul 2000 întreaga atenția s-a concentrat asupra anvelopelor ecologice Eco Tuning, cu care sunt echipate mașinile ecologice.

Toate aceste progrese înseamnă că ai la dispoziție o varietate de opțiuni în materie de design, dar din punct de vedere al materialelor, toate anvelopele sunt realizate dintr-o combinație de cauciuc natural și sintetic, precum și negru de fum. Cauciucul natural provine din arborele de cauciuc Hevea Brasiliensis, originar din America de Sud și cultivat pe plantațiile tropicale, în special în Asia de Sud-Est și Africa de Vest. Fabricat în America sau în altă parte, orice pneu care conține cauciuc natural se va baza pe arbori din plantațiile tropicale din afara Americii. Cauciucul sintetic provine din polimerii de petrol; negrul de fum este realizat, de asemenea, din petrol în stare brută (sau gaz natural) combinat cu oxigen într-un proces de combustie.

Industria de fabricare a anvelopelor consumă 70% din cauciucul produs în întreaga lume, iar oamenii de știință caută acum o alternativă pentru arborele de cauciuc. Aproximativ 93% din acești copaci provin din Asia, acolo unde autoritățile locală își doresc să conserve și să protejeze pădurile tropicale. În acest scop, arbustul guayule poate fi răspunsul în ceea ce privește alternativa. Acesta este o plantă de deșert, care poate crește în SUA, necesită puțină apă și este rezistentă la boli. Acțiunile de producere de suficient cauciuc din guayule sunt încă în plin proces de desfășurare.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Unde sunt fabricate anvelopele?

În ceea ce privește modul de fabricare al anvelopele în sine, toți producătorii dispun de o bază comună. Aceștia se bazează pe cauciucul obținut din copacii din cauciuc care cresc în pădurile tropicale, precum și pe petrol. De asemenea, majoritatea producătorilor își fabrică anvelopele în mai multe țări, deși SUA produce cele mai multe pneuri, în general. Dintre cele 72 de tipuri de anvelope testate de Consumer Reports în 2016, niciunul dintre producători nu își confecționa anvelopele exclusiv în SUA.

Intrate în vigoare încă din anul 2012, sistemul de etichetare a anvelopelor produse în Uniunea Europeană și-a propus să imprime fiecărui pneu maximul de informații legate de calitatea acestora. Se are în vedere inscripționarea datelor legate de nivelul de rezistență la rulare, caracteristicile legate de nivelul de aderență în mediile umede, precum și nivelul de zgomot emis în timpul rulării de către acestea anvelope. Categoria din care face parte anvelopa respectivă va fi inscripționată pe aceasta (C1 pentru autoturisme, C2 pentru utilitare ușoare și C3 pentru utilitarele grele). Fiecare anvelopă va fi certificată de către producătorul acesteia în conformitate cu prevederile Reglementării nr. 1222/2009 privind etichetarea anvelopelor produse în Uniunea Europeană. Aceste clauze se impun în mod obligatoriu tuturor producătorilor de pneuri care au facilități de producție în țările ce sunt membre ale Uniunii Europene.

Fabricat în UE

La nivelul Uniunii Europene s-au luat măsuri pentru înregistrarea nivelului de anvelope fabricate în China, astfel încât producătorii locali să nu aibă de suferit de pe urmă concurenței. Astfel, produsele chinezești oferă un preț mult mai scăzut comparativ cu cel al producătorilor din UE, dar și cu cel oferit de către producătorii americani. La nivelul anului 2016, cota de piață deținută de către producătorii de cauciucuri din China era de aproximativ 21%, ceea ce a determinat o operațiune de stopare a importului masiv de astfel de pneuri pentru a-i proteja pe producătorii locali. Nokian Tyres este unul dintre principalii producători de anvelope pentru țările din Uniunea Europeană, dar și unul dintre cei mai mari la nivel global, cu peste 46, 000 de unități realizate zilnic.

La fel de bine poziționat este și producătorul Continental, care recent și-a deschis facilități de producție în Portugalia și Republica Cehă, dar care are o fabrică și-n România, la Timișoara. Sistemele unice de frânare, precum Continental Automated Indoor Braking Analyzer, le oferă anvelopelor produse în Uniunea Europeană calitate și rezistență maximă în condiții de vreme nefavorabilă. Nu trebuie uitat nici producătorul Pirelli care are o fabrică în România, în Slatina, încă din anul 2005, ceea ce înseamnă că țara noastră este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care se regăsește pe harta celor mai mari producători de anvelope din lume.

Având în vedere aceste aspecte, orice consumator informat își poate modifica întrebarea "Unde sunt fabricate anvelopele mele?" în "Care sunt anvelopele de cea mai bună calitate pe care le pot cumpăra pentru a obține cea mai bună valoare pentru banii pe care îi plătesc?"

Valoarea unei anvelope de calitate

Cu cât este mai prost confecționată o anvelopă, cu atât se va uza mai rapid. Cumpără un pneu prost realizat, ieftin sau la mâna a doua și se prea poate să revii în magazin pentru a căuta unul nou cât de curând. Cumpără o anvelopă proastă și scumpă și vei obține același rezultat. Cumpără o anvelopă de calitate și abia atunci o să înțelegi ce înseamnă durată de viață îndelungată combinată cu performanță de top.

Soluția este să cauți anvelopa care va rezistă mai mult, deoarece longevitatea acesteia va reduce cheltuielile pe parcursul trecerii timpului. În plus, o anvelopă bine construită poate îmbunătăți eficiența combustibilului, ceea ce te ajută să economisești bani la pompă. Dimensiunile și designul cauciucului te pot ajută să economisești între 4% și până la 7% atunci când este vorba de carburant. Dacă ai nevoie să cumperi o anvelopă mai lată, cumpără una bine concepută. O anvelopă cu un design de calitate care oferă exact volumul potrivit de rezistență la drum, nu mai mult decât este necesar, îți va oferi performanțe maxime pe termen lung.

Numai tu știi cât de mulți bani îți permiți să cheltui pentru anvelope. Dar niciodată să nu sacrifici valoarea pentru un preț mai mic. Este posibil să fie nevoie să cheltui mult mai mult pentru pneurile realizate de către producătorii americani, dar acești producători locali lucrează din greu pentru a-ți oferi anvelope la prețuri accesibile, care să prezinte valoarea maximă pentru prețul plătit. 

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus