5 greșeli de condus pe care le face orice șofer!

Potrivit NHTSA, activitățile care conduc la distragerea atenției în timpul condusului constituie cauza pentru 10% din accidentele fatale de pe șosele. Cu toate că este foarte posibil să te supui obligațiilor legale știind cum trebuie să procedezi în mod corect în astfel de situații și bazându-te pe abilitățile tale de șofer, amintește-ți că și o singură mișcare greșită poate transforma actul de conducere într-o situație neplăcută și chiar tragică, care stârnește fiori reci tuturor participanților la trafic.

Toate acestea m-au determinat să mă gândesc la toate celelalte mici greșeli pe care le facem atunci când ne conducem mașinile noastre, care, deși nu par a fi prea mari, în fapt, chiar sunt.

1. Convorbiri telefonice cu sistemul "hands free"

Nu contează dacă ții un telefon mobil în mână sau nu - încă conduci un mastodont între 1,5 și 3, 5 tone pe drum. Iar neatenția se poate strecura oricând în acțiunile tale, mai ales dacă nu concentrezi îndeajuns la condus. Studiile au demonstrat că, de fapt, vorbitul la volan este activitatea care distrage atenția conducătorilor auto, nu modul în care este ținut efectiv telefonul. O persoană obișnuită este capabilă să se concentreze doar asupra a patru acțiuni într-un moment.

Odată ce ții cont de toate acțiunile implicate în procesul de conducere - menținerea direcției, frânarea, accelerarea, schimbarea vitezelor, schimbarea postului de radio etc. - purtarea unei conversații telefonice ar părea să ajute la menținerea echilibrului? Vorbitul la telefon nu înseamnă doar că vorbești; în cadrul unei convorbiri telefonice, trebuie să asculți persoana, să te gândești la ceea ce spune persoana cu care discuți și apoi să răspunzi persoanei respective. Toate acestea elimină din ecuație elementul prețios numit atenția, care ar trebui să se concentreze exclusiv asupra condusului.

2. Depășirea benzii de deplasare

Una dintre regulile de baza în șofat este să rămâi pe propria bandă de deplasare. Sună destul de simplu, nu? Dar nu este chiar așa.

Mulți șoferi consideră în mod inconștient marcajele de drum drept niște ghidaje, nu ca pe ceva absolut, și trec peste acestea așa cum procedează unii preșcolari care se deplasează în afara liniilor marcate în cadrul jocului de șotron, fiindcă așa este mai distractiv. De fapt, în 2007, potrivit Administrației Naționale de Siguranță a Traficului, 15.574 de persoane au decedat în urma accidentelor cauzate de șoferii care au ieșit de pe benzile lor. În același an, 13.041 de persoane au fost ucise în accidente de conducere produse pe fondul consumului de alcool. Cu adevărat înfricoșător!

3. Neîndeplinirea obligației de a nu mări viteza în timpul depășirii

Există puține lucruri mai enervante decât încercarea de a merge pe o autostradă, iar un nebun să nu te lase să depășești. Dar, neîndeplinirea obligației de a nu mări viteza atunci când cineva vrea să te depășească este mai mult decât enervantă - este periculoasă! Pentru șoferii cu vârsta de peste 70 de ani, o astfel de acțiune în trafic este principala cauză a accidentelor. Acești șoferi pot să nu înțeleagă de ce participantul celălalt nu le permite să efectueze manevra de depășire sau evaluează în mod greșit momentul în care să realizeze această acțiune. Dar nu este vorba despre șoferii în vârstă - în 2007, neîndeplinirea obligației de a nu mări viteză în timpul depășirii a fost cea de-a cincea cauză a accidentelor mortale în care au fost implicate automobile.

4. Forțarea trecerii pe culoarea roșie a semaforului

Știai că 75% din toate accidentele de mașină au loc în orașe? Poți ghici motivul acestor accidente? Forțarea trecerii pe culoarea roșie a semaforului. În fiecare an, această cauză produce aproximativ 1000 de decese și aproape 90 000 de răniri, iar cel mai frecvent motiv este că oamenii se grăbesc.

Problema a devenit atât de gravă încât multe state au montate acum camere instalate în intersecțiile aglomerate. Până acum, camerele au condus la o scădere cu 10% până la 40% a accidentelor cauzate de acest tip de incident. Cu siguranță că mai bine te "lovești" la portofel decât să ai parte de coliziuni într-o intersecție.

5. Abuzul asupra sistemului de frânare

Acesta este una dintre greșelile grave. Locuiesc în apropiere de Twin Peaks, în San Francisco și pentru a ajunge în centru trebuie să conduc de-a lungul unui deal. Panta este atât de lungă și abruptă, că nici măcar nu ar mai trebui să folosesc motorul. Dar cu frânele este o altă poveste. Chiar dacă știu că nu ar trebui să utilizez excesiv sistemul de frânare, îmi este aproape imposibil să nu o fac. Și ce ar trebui să fac? Modalitatea adecvată de a frâna atunci când parcurgi o astfel de distanță lungă este să controlezi viteza prin intermediul transmisiei.

Aceasta se numește "frână de motor", care utilizează compresia motorului pentru a încetini vehiculul. Dacă ai o mașină cu transmisie manuală, aceasta înseamnă trecerea într-o treaptă inferioară, cum ar fi trecerea de la viteza a cincea în cea de-a patra treaptă de viteză, dacă vorbim despre o transmisie în cinci trepte. Pentru cutiile de transmisie automată, treci doar în treapta următoare, cea mai mică, de la D4 la D3. Cu toții ar trebui să fim mai atenți când conducem - fiindcă, dacă nu suntem concentrați la drum, poate fi pentru ultima dată. 

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus