Ce trebuie să știi despre alinierea pneurilor!

Alinierea pneurilor, cunoscută și sub denumirea de alinierea roților, poate ajuta anvelopele să funcționeze corect și să le prelungească mai mult rezistența. De asemenea, poate îmbunătăți manevrabilitatea și poate împiedica mașina să tragă într-o direcție sau să vibreze ciudat pe drum.

Ce este alinierea anvelopelor?

Alinierea se referă la ajustarea suspensiei unui vehicul - sistemul care conectează un vehicul la roțile sale. Nu este o ajustare a pneurilor sau a roților. Soluția pentru alinierea corectă este ajustarea unghiurilor anvelopei care afectează modul în care aceasta intră în contact cu drumul.

Cum știu dacă am nevoie de alinierea anvelopelor?

Există câteva moduri de a afla dacă mașina ta are nevoie de o aliniere a pneurilor. Dacă ai observat unul sau mai mulți dintre acești indicatori, atunci trebuie să verifici imediat alinierea cauciucurilor la un tehnician de service autorizat.

  • Uzura inegală a benzii de rulare
  • Vehiculul trage spre stânga sau spre dreapta
  • Volanul mașinii este în afara centrului atunci când conduci pe drum drept
  • Volanul prezintă vibrații

Convexitatea, Unghiul de urmărire & Unghiul de rotire

Atunci când un tehnician verifică alinierea pneurilor, el sau ea se ocupă în principal de trei lucruri:

1.Convexitatea

Acesta este unghiul interior sau exterior al anvelopei atunci când este privit din partea din față a vehiculului. Prea multă înclinare spre interior sau spre exterior, cunoscută și sub numele de convexitatea negativă și pozitivă, indică alinierea necorespunzătoare și aceasta va trebui să fie ajustată. Rulmenții uzați, articulațiile sferice și alte părți ale suspensiei roților pot contribui la o aliniere necorespunzătoare.

2. Unghiul de urmărire

Distinct față de alinierea convexității, alinierea unghiului de urmărire este o măsura în care anvelopele se rotesc spre interior sau spre exterior atunci când sunt văzute de sus. Dacă ești confuz, stai și privește-ți picioarele. Îndrepta-le dinspre interior spre centrul corpului. Atunci când anvelopele mașinii tale sunt înclinate în același mod (amintește-ți, ne gândim din punctul de vedere al vederii de tip "ochi de șoim"), numim acest lucru alinierea unghiului de urmărire. Îndreaptă-ți picioarele spre exterior și ai parte de o nealiniere. Ambele situații necesită reglare.

3. Unghiul de rotire

Unghiul de rotire te ajută să echilibrezi direcția, stabilitatea și virajul. În mod specific, unghiul axei de direcție este privit din lateralul vehiculului. Dacă ai o convexitate pozitivă, axa de direcție se va înclina spre conducător. Dacă este vorba despre o convexitate negativă, pe de altă parte, înseamnă că axa de direcție se înclină spre partea din față a vehiculului.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

De ce contează alinierea anvelopelor?

Alinierea necorespunzătoare a roților sau anvelopelor poate cauza uzura neuniformă și prematură a pneurilor. Iată câteva tipuri specifice de uzură excesivă a benzii de rulare ce pot fi atribuite nealinierii corespunzătoare:

  • Penajul

Anvelopele prezintă pe anumite porțiuni aspectul unor "pene" atunci când suprafața de rulare este netedă pe o parte și ascuțită pe altă. Acesta este, de obicei, un semn de aliniere necorespunzătoare a unghiului de urmărire.

  • Uzura datorată convexității

Această uzură și suprasolicitare a benzii de rulare înseamnă că interiorul sau exteriorul benzii de rulare sunt mult mai uzate decât centrul benzii de rulare. Așa cum sugerează și numele, convexitatea pozitivă sau negativă provoacă acest tip de uzură.

  • Uzura datorată unghiului de urmărire

Acest lucru se întâmplă atunci când o parte a blocurilor de rulare se deteriorează mai repede decât cealaltă, într-o direcție circumferențială. Atunci când treci mâna peste suprafața de rulare, aceasta va arăta și va simți ca și cum ați vizualiza dintele dintr-o parte. Supraîncărcarea ar putea fi un semn al presiunii crescute și / sau a lipsei de rotație.

Dacă întâmpini oricare dintre aceste modele neobișnuite de uzură, ar trebui să soliciți unui tehnician auto să verifice alinierea. În timp ce prevenirea uzurii anvelopei este un motiv bun pentru a-ți controla alinierea roților, consecințele unei alinări necorespunzătoare pot, de asemenea, să afecteze performanța generală a vehiculului. O mașină care trage spre o parte sau care conduce dezordonat, de exemplu, probabil că are o problemă de aliniere.

Echilibrarea anvelopelor

Diferit față de alinierea anvelopelor, echilibrarea pneurilor sau a roților se referă la compensarea eventualelor dezechilibre ale greutății în combinația anvelopă / roată și este deseori efectuată în legătură cu alinierea roților. Există două tipuri de bază ale dezechilibrului anvelopelor / roților care necesită corecție - cea statică (plan unic) și cea dinamică (plan dual).

Echilibrarea statică se referă la echilibrarea pe un singur plan - mișcarea verticală care poate provoca vibrații. Un dezechilibru dinamic, pe de altă parte, abordează echilibrul în două planuri - mișcarea verticală și mișcarea laterală. Ambele tipuri de dezechilibru necesită utilizarea unui dispozitiv special de echilibrare pentru a te ajută la rezolvarea problemelor.

Pentru a începe echilibrarea anvelopelor, un tehnician auto le va monta pe jantele corecte și va ajusta presiunea din anvelope la o un nivel optim. Apoi, fiecare anvelopă merge pe pivotul central al dispozitivului de echilibrare. Aparatul rotește anvelopa la o viteză mare pentru a măsura dezechilibrul dintre roată / anvelopă. Aceasta semnalează cât de ridicat sau scăzut este nivelul presiunii și cât ar trebui să adăugăm pentru a echilibra anvelopa și zonele în care este necesară atingerea greutății menționate.

Echilibrarea pneurilor este esențială pentru îngrijirea adecvată a anvelopelor din același motiv precum alinierea roților: prevenirea uzurii premature a benzii de rulare. Anvelopele aliniate și echilibrate la fiecare 8.000 - 9500 km pot contribui la maximizarea duratei de viață și a performanței generale.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus