După ceas?

Chiar dacă Tesla Inc. se străduiește din răsputeri să elimine toate micile defecte de fabricație ale mașinii Model 3, producătorul electric de automobile din California a anunțat un termen limită de producție a unui nou model, care te face să ridici ușor sprâncenele a neîncredere. Tesla intenționează să înceapă producția crossover-ului Model Y la începutul anului 2020, a declarat Elon Musk, CEO Tesla, în cadrul unei conferințe desfășurată săptămâna trecută, cu ocazia unei strângeri de fonduri.

Chiar și pentru un bărbat cunoscut pentru curajul său, această estimare este destul de îndrăzneață!

De obicei, durează între 30 și 36 de luni din momentul lansării proiectului de fabricație și până în clipă în care vehiculele ies pe banda de producție, a declarat analistul Auto Pacific, Dave Sullivan, pentru Automotive News. "Elon este prea optimist și încrezător, ceea ce, cu siguranță, va conduce la nerespectarea termenului de livrare stabilit", a spus Sullivan. "Am crezut că lansarea Model 3 va aduce o atitudine ceva mai umilă din partea lui Musk".

În Septembrie 2015, Volvo a deschis șantierul pentru prima sa fabrică de automobile din S.U.A., lângă Charleston, S.C. Aproximativ 31 de luni mai târziu, încă nu a început producția comercială a sedanului S60.

"Construcția de mașini este dificilă", a declarat Karl Brauer, editor executiv la Cox Automotive. "Este un proces laborios - nu doar asamblarea mașinilor, ci și logistica producției".

Indiferent de promisiunile lui Musk, termenul de producție a automobilului electric Model Y va fi dictată în mare parte de lanțul de aprovizionare. "Tesla are aceeași bază de aprovizionare precum a celorlalți producători de automobile", a spus Sullivan. "Dacă alți producători de automobile ar putea să le producă mai repede, cu siguranță că ar face-o."

Musk nu este unul care să facă lucrurile așa cum au fost întotdeauna făcute

Nu a funcționat întotdeauna. Tesla a abandonat procesele clasice de fabricare a automobilelor pentru un sistem de producție extrem de automatizat, pentru a-și construi mașina cu care spera să spulbere concurența - Model 3. Rezultatul nu a fost cel scontat, ceea ce a condus la crearea unor probleme privind calitatea și la încetinirea producției. Producția de mașini din seria Model 3 era de aproximativ 2,270 de vehicule pe săptămână în luna Aprilie, sub cele 5.000 de unități prin intermediul cărora Musk speră că va aduce companiei un flux pozitiv de numerar.

Musk a recunoscut că se confruntă cu o excesivă dependență de automatizare. "Da, automatizarea excesivă de la Tesla a fost o greșeală", a declarat Musk luna trecută. "Oamenii sunt subevaluați."

Ceea ce face că începutul anului 2020 în ceea ce privește lansarea noului model să fie doar o propunere nerealizabilă este faptul că Tesla încă nu a identificat încă un amplasament pentru fabrica care se va ocupa de producerea Model Y. Musk a respins raportul media conform căruia noul crossover ar fi construit la fabrica Tesla din Fremont, California, observând că fabrica este "blocată în producție" și "supra-aglomerată".

O decizie în ceea ce privește alegerea viitoarei locații ar putea veni "poate trimestrul următor, dar nu mai târziu de cel de-al patrulea trimestru", a spus Musk la strângerea de fonduri, în care a respins întrebările analiștilor financiari ca fiind "plictisitoare" și "neinteresante".

Pentru a respecta termenul de producție preconizat pentru începutul anului 2020, probabil că Tesla ar trebui să cumpere o fabrică, în loc să construiască una. Producătorul de automobile ar putea avea mai multe opțiuni de achiziție, având în vedere schimbările care apar în industria auto.

"Vedem o schimbare constantă în planurile de producție a autovehiculelor, producția de sedan este în scădere vertiginoasă", a spus Brauer. "Ar putea fi o fabrică pe care un producător de automobile actual o folosește pentru a produce sedanuri și de care nu mai are nevoie dacă vor să scape de problemele legate de tranziția către SUV-uri".

Dar, termenul - limită propus de Tesla, tot ar fi forțat și fără acoperire!

"Chiar dacă ți-ar fi oferită mâine o fabrică, gata de lucru, ți-ar lua un an pentru a o pune la punct din punct de vedere al personalului și pentru a construi lanțul de aprovizionare", a spus Brauer.

Țelul ultra-optimist pe care producătorul Model Y, Musk, l-a propus, nu este decât, potrivit lui Sullivan, un răspuns hazardat pentru investitorii avizi de profit.

"El vrea mai multe investiții și trebuie să demonstreze că le merită", a spus Sullivan.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus