Anvelope late sau înguste? Iată care sunt diferențele

Tires on black backgroundAnvelope late sau înguste? Opiniile diferă puternic la această întrebare. Anvelopele late câștigă întotdeauna din punct de vedere estetic însă și prețul este mai mare. Încercăm să clarificăm care sunt principalele diferențe între aceste două opțiuni.

Ce înseamnă o anvelopă lată?

În 1974, Golf I era dotat cu anvelope 145 X 13, anvelope care astăzi ar fi cel mult folosite drept rezerve. De-a lungul timpului, trendul – care a început ca un simplu fenomen de tuning - a dictat producția anvelopelor din ce în ce mai late. În acest moment, o lățime de minim 195 de milimetri este noul standard pentru mașinile compacte.

De ce devin anvelopele din ce în ce mai late?

În primul rând, explicația este de natură tehnică. Astăzi, autovehiculele sunt mai grele și mai rapide, față de mașinile care existau în 1970. Pentru o stabilitate corectă și pentru a ajuta mașina să ia curbele la o viteză rezonabilă, design-ul anvelopelor a fost nevoit să aibă în vedere o lățime mai mare. Mai mult, astăzi plăcuțele de frână sunt și ele cu mult mai mari – au crescut o dată cu lățimea anvelopelor.

Iată care sunt caracteristicile la condus ale anvelopelor – late sau înguste:

Aderență

În general, cu cât mai lat este cauciucul, cu atât mai bună aderența sa. Acest lucru este cu atât mai relevant pentru situația în care conduci pe un drum uscat – cu cât mai mult cauciuc e în contact cu drumul, cu atât mai bună e aderența. Atunci când conduci pe un drum cu zăpadă, o anvelopă lată, cu direcție bună, va preîntâmpina orice problemă. Însă, pe noroi sau pe un strat mare de zăpadă, anvelopele late vor aluneca mai repede. Pe drumurile umede, varianta de anvelopă lată va prezenta mai multe avantaje, în general. Dar nu în toate cazurile, ceea ce ne aduce la următorul punct de pe listă.

Acvaplanarea

Din cauza suprafeței sale mai mari, anvelopa lată are mai mult contact cu apa de pe o șosea umedă. Rezultatul acestui fenomen este faptul că anvelopele late sunt mult mai supuse riscului de planare. Astfel, riscul de acvaplanare crește destul de mult atunci când ai anvelope late. Singura soluție: atenție maximă și nu apăsa accelerația.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Caracteristici de frânare

S-a observat că anvelopele late au o distanță de frânare mai mică decât cele înguste. Acest lucru se aplică și iarna, dar nu atunci când e zăpadă mare. Distanța de frânare mai mică se aplică și pe drumurile umede, până în momentul în care intervine acvaplanarea, care, conform descrierii de mai sus, apare mult mai rapid în cazul anvelopelor late decât în situația în care conduci o mașină cu cauciucuri mai înguste.

Confort și nivelul de volum

În mod evident, cauciucurile mai late au o suprafață mai mare de aderență și deci o rezistență la rulare crescută. Astfel, e posibil ca acestea să facă un zgomot mai mare, în mers, decât anvelopele înguste. Eficiența – benzină, uzura și prețul. În mod logic, rezistența la rulare (și rezistența la aer datorită lățimii anvelopei) duc la un consum mai mare de benzină. Mai mult, anvelopele late sunt întotdeauna mai scumpe decât cele înguste.

Aspect

Anvelopele late arată mult mai bine, mai ales pentru mașinile tunate. Chiar montate pe cea mai banală mașină, anvelopele late au un aspect puternic. Mai ales atunci când sunt asociate cu o jantă din aliaj.

Ce ne-așteaptă în viitor?

Nu sunt prea mari șanse ca trendul în ceea ce privește fabricarea anvelopelor să se întoarcă la variantele înguste. Nici mașinile nu vor încetini și nici șoferii nu vor renunța să pună preț pe aspectul exterior al mașinilor.

În cazul anvelopelor pentru mașini electrice, însă, e posibil să avem de-a face cu o situație atipică. Design-ul acestora are ca principală funcție distanța – anvelopele pentru mașini electrice sunt gândite astfel încât să acopere cea mai mare distanță posibilă. Astfel, tendința în acest caz specific direcționează design-ul anvelopelor către suprafețe înguste, greutate mică și dimensiuni mai mari. Toate acestea, pentru a obține cea mai mică rezistență posibilă la rulare.

Anvelopele mașinilor mici rămân și ele destul de înguste, conform tendințelor. O posibilă explicație ar fi faptul că montarea unor anvelope mari pe o mașină mică ar putea limita spațiul interior al mașinii, deja modest.

Dat fiind faptul că producătorii de anvelope cunosc deja dezavantajele actuale ale anvelopelor late, (rezistența la rulare, riscul crescut de acvaplanare), putem presupune că vor găsi metode pentru a rezolva aceste probleme și astfel, anvelopele late vor fi îmbunătățite constant.

Care tip de anvelope este mai bun?

Atunci când analizăm caracteristicile de condus, anvelopele late vor câștiga, în cele mai multe situații. Plătim extra pentru siguranță – mai ales pe drumurile uscate, sacrificând din confort și din eficiența economică. În același timp, ne asumăm riscul crescut de acvaplanare existent în cazul anvelopelor cu lățime mare. Decizia rămâne la latitudinea fiecărui șofer, în funcție de obiceiurile sale de condus și de situațiile cu care se întâlnește mai des. De exemplu, cei care conduc în mod frecvent pe drumuri umede sau în zone ploioase sau în care șansele de ninsoare sunt mai ridicate, ar trebui să opteze pentru anvelopele mai înguste.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus