Montarea și echilibrarea anvelopelor și a roților

De fiecare dată când îți achiziționezi un nou set de anvelope sau de roți, cu siguranță că vei dori ca de operațiunea de montare și echilibrare a acestor echipamente să se ocupe un specialist- cu excepția cazului în care, desigur, ești un expert și deții echipamentul de montare și echilibrare.

Ce înseamnă "montare" și "echilibrare"?

Operațiunea de montare este destul de explicativă prin însăși esența termenului- este pur și simplu actul de a pune anvelopele pe roți, apoi de a instala roțile pe osiile vehiculului. Echilibrarea este o procedura ceva mai complicată. O roată se spune că este în echilibru atunci când centrul de greutate este identic cu axa de rotație - cu alte cuvinte, atunci când masa roții și a anvelopei este distribuită uniform pe osie, deci nu există vibrații atunci când pneul se rotește.

O modalitate ușoară de a înțelege conceptul de anvelopă echilibrată este să te gândești la mașina de spălat în timpul ciclului de centrifugare. Dacă hainele sunt distribuite uniform în interiorul mașinii de spălat, nu există nici o problemă. Dar atunci când lucrurile devin dezechilibrate, este o experiență complet diferită - și cu siguranță nu ai vrea să se întâmple asta cu anvelopele!

Deci, cum funcționează echilibrarea?

Echilibrarea rotirii

Tehnicianul auto folosește echipament special pentru a analiza anvelopele și roțile și pentru a găsi orice puncte grele care ar putea cauza vibrații la rotire. La un moment dat ansamblurile de anvelope și roți sunt așezate pe mașina de echilibrare și se execută o serie de teste diagnostice. Mașina identifică locul unde anvelopa și ansamblul roții nu se mai află în echilibru, iar tehnicianul corectează eventualele dezechilibrări prin aplicarea unor greutăți mici pe jantă în locații specifice, pentru a elimina distribuția greutății.

Echilibrarea forței la rulare pe șosea

În timp ce echilibrarea rotației rotește ansamblul anvelopei în aer pentru a găsi dezechilibre, un echilibrator al forței la rulare simulează forța șoselei asupra pneului prin apăsarea unui cilindru mare pe anvelopă pe măsură ce aceasta se rotește. Apoi, dispozitivul măsoară abaterea de la rularea perfectă, astfel încât tehnicianul să poată echilibra anvelopa. Echilibrarea forței la rulare pe șosea poate fi capabilă să detecteze problemele legate de anvelope care nu sunt găsite prin echilibrarea rotației.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Cum roțile neechilibrate îți pot oferi o plimbare cu zdruncinături?

Dacă roțile și anvelopele mașinii tale sunt dezechilibrate, călătoria cu autoturismul poate fi afectată. Dacă ai parte de vibrații care încep la o viteză de aproximativ 40-45 mph și se înrăutățesc pe măsură ce viteză crește, este posibil ca una dintre anvelope să nu fie echilibrată în mod corect.

Majoritatea dintre noi sunt sensibili la vibrații în timpul conducerii și chiar și o vibrație mică poate fi extrem de enervantă. Și asta nu este totul - vibrațiile repetitive pot face ca anvelopele să se uzeze mai repede, împreună cu rulmenții, amortizoarele și alte componente ale suspensiei.

Vibrațiile pot apărea și în cazul în care roata și / sau anvelopa nu sunt complet rotunde. Dacă există un loc mai înalt pe roată și un loc mai ridicat pe anvelopă și se întâmplă să fie aliniate una cu cealaltă, atunci locul ridicat va fi și mai pronunțat. Un tehnician instruit poate, de obicei, să remedieze această problemă prin rotirea anvelopelor ușor pe roată, astfel încât punctele înalte să nu se mai potrivească în același loc.

Obține echilibrul în viața ta!

Dacă tocmai ți-ai cumpărat un nou set de anvelope sau crezi că este posibil ca roțile tale să nu fie echilibrate corespunzător, te putem ajuta să găsești un tehnician auto excelent chiar în vecinătatea ta. 

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus