Mituri despre anvelope

Având în vedere faptul că anvelopele joacă un rol atât de important în menținerea siguranței pe drumuri este surprinzător faptul că există atât de multe concepții greșite despre ele. Dacă dorești să separi adevărul de ficțiune atunci când vine vorba de aceste piese importante pentru mașină, continuă să citești articolul. Pentru că vom încerca să ne găsim adevărul din spatele a patru dintre cele mai comune mituri legate de anvelope.

Sistemele de monitorizare a presiunii din anvelope umflă în mod automat anvelopele

Toate autoturismele nou fabricate începând cu anul 2014 trebuie să fie dotate cu un sistem de monitorizare a presiunii din pneuri (TPMS). Aceste sisteme electronice utile sunt concepute pentru a monitoriza presiunea din anvelopele pneumatice și pot contribui la prevenirea accidentelor cauzate de presiunea excesiv de scăzută. De asemenea, acestea pot ajuta șoferii să își asigure un nivel sporit al performanțelor autoturismelor pe care le conduc, să reducă consumul de combustibil, să reducă emisiile de noxe și să reducă uzura anvelopelor.

Sistemele sunt conectate la computerele centrale ale autovehiculelor și atunci când acestea detectează scăderea presiunii dintr-o anvelopă până la un nivel nesigur, îi avertizează pe șoferi prin furnizarea unei alerte vizuale. Cu toate acestea, contrar a tot ceea ce mulți oameni tind să creadă, acest echipament nu umflă în mod automat anvelopele atunci când este detectată o presiune scăzută. Pur și simplu rolul acestui sistem este de a se asigura că șoferii știu că există o problemă cu presiune redusă a pneurilor. În consecință, șoferii sunt cei care trebuie să umfle anvelopele până la nivelul corect.

Ceea ce înseamnă că, indiferent dacă autovehiculul tău este dotat cu TPMS sau nu, va trebui să umfli anvelopele de unul singur, în mod manual. Se recomandă să verifici presiunea folosind un etalon cu calibrare precisă la fiecare două săptămâni, iar acest lucru trebuie făcut atunci când anvelopele sunt reci (ceea ce înseamnă că autoturismul tău a rămas parcat sau în staționare timp de câteva ore sau mai mult).

Anvelopele noi trebuie să se fie montante întotdeauna pe partea din față a mașinii

Dacă înlocuiești numai două pneuri la mașina ta, nu se poate să nu fi auzit că este mai bine să le montezi pe cele noi pe partea din față. Cu toate acestea, de obicei, acest lucru nu este recomandabil. Cu excepția cazului în care manualul vehiculului oferă sfaturi specifice pentru a proceda în mod contrar, este mai bine să le montezi pe cele care prezintă calități superioare/ cele mai noi anvelope pe partea din spate. Desigur, trebuie să ții cont dacă tracțiunea mașinii este pe față sau pe spate, fiindcă și acest lucru influențează modul de dispunere a anvelopelor noi.

Montarea noilor anvelope pe puntea din spate tinde să favorizeze "subvirarea", ceea ce înseamnă că, în anumite condiții (cum ar fi gheața sau ploaia puternică), mașina poate continua să se deplaseze în linie dreaptă, chiar dacă răsucești volanul. Pe de altă parte, dacă anvelopele noi se află pe puntea din față, este mai probabil să apară "supravirarea", ceea ce înseamnă că partea din spate a vehiculului se poate înfrâna de unul singur, determinând rotirea mașinii.

De asemenea, este mai bine să ai montate pneuri mai noi, care sunt mai puțin susceptibile de a suferi perforări și alte deteriorări cauzate de uzură, pe spate decât pe față, deoarece este mai greu să controlezi vehiculele cu anvelope deteriorate pe spate decât pe cele care au pneurile din față deteriorate.

Dacă cumperi anvelope noi și nu ești sigur unde ar trebui să le montezi pe mașina ta, atunci ar fi mai indicat să alegi să consulți niște specialiști instruiți în acest sens.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Depășirea volumului "de presiune maximă" din anvelope le va face să explodeze

S-ar putea să fi remarcat un număr care indică valoarea "presiunii maxime" pe peretele lateral al anvelopei. Adesea, se presupune că acest număr reprezintă presiunea maximă pe care o anvelopă o poate atinge înainte să explodeze. De fapt, nu despre aceasta este vorba. Indicele de presiune maximă indică nivelul presiunii pe care trebuie să-l aibă pneul atunci când autovehiculul este încărcat la nivelul maximal - cu alte cuvinte, presiunea la care pneul va fi capabil să suporte greutatea maximă.

Acest lucru înseamnă că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la explozia accidentală a anvelopei dacă se depășește acest număr atunci când o umfli. Anvelopele noi sunt construite pentru a fi extrem de robuste și nu vor exploda la presiuni chiar mai ridicate de acest număr care indică valoarea presiunii maxime. Acestea fiind spuse, este important să fii atent când îți umfli anvelopele autoturismului tău. Umflarea excesivă a acestora poate provoca daune, uzura crescută a benzii de rulare centrale și, dacă anvelopele au prea mult aer în ele, există un risc crescut de a avea probleme dacă vei lovi o gură de canal sau o groapă din asfalt.

Aspectul cel mai important atunci când verifici și reglezi presiunea din anvelope este să știi cum să citești în mod corect informațiile mașinii și să le respecți cât mai îndeaproape posibil în orice moment (având în vedere că acestea vor varia în funcție de nivelul în care mașina este încărcată complet sau nu).

Anvelopele neutilizate nu se degradează

Este adevărat că deteriorarea anvelopei este adesea cauzată în principal de uzura apărută ca urmare a utilizării pe șosele. Semnul cel mai evident al acestui lucru este faptul că, pe măsură ce ai acumulat mii de kilometri în spatele volanului, suprafața de rulare a pneurilor începe să se desprindă. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că, dacă nu folosești mașina anvelopele vor rămâne într-o stare impecabilă. O serie de alți factori afectează, de asemenea, starea cauciucului, inclusiv condițiile în care sunt păstrate anvelopele. De exemplu, dacă sunt expuse la căldură, la rece, la lumina soarelui, la apă și la gheață, vor începe să se degradeze.

Există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja anvelopele atunci când nu sunt folosite. De exemplu, dacă este posibil, depozita-le la interior, într-un mediu rece și uscat, cum ar fi într-un garaj. Cu toate acestea, dacă autovehiculul a rămas staționat/parcat pentru o perioadă îndelungată de timp, este posibil să ajungi la concluzia că mai degrabă trebuie să înlocuiești anvelopele, mai degrabă decât să le reșapezi. Ar trebui să le verifici cu maximă atenție pentru a observa orice semn de deteriorare, cum ar fi fisurile sau umflăturile.

Dacă nu ești sigur dacă anvelopele tale sunt încă bune de folosit, verifică-le la un expert - în mod ideal, înainte de a le utiliza și, cu siguranță, înainte de a te deplasa într-o călătorie mai lungă.

Asigurându-te că știi totul când vine vorba despre anvelopele mașinii tale, o să poți menține autoturismul în siguranță atunci când te deplasezi pe drumuri - și te vei putea bucura de o experiență de conducere mai facilă. Dacă ești în căutarea de noi anvelope, noi te putem ajuta. Verifică gama disponibilă pe site-ul nostru și imediat ce le-ai găsit pe cele pe care le dorești, pur și simplu anunță-ne ca să aranjăm livrarea lor.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus