Înțelegerea și achiziționarea anvelopelor

Șoferii profesioniști știu că anvelopele sunt unele din cele mai importante componente ale unei mașini. Există și șoferi care diminuează importanța anvelopelor, considerând că motorul sau frânele joacă un rol mai important. Anvelopele bune asigură siguranța șoferului și a pasagerilor. Calitatea acestora definește întreaga experiență de condus o mașină. Cauciucurile de calitate oferă mașinii tale o manevrabilitate mai mare și o frânare mai bună pe drum umed, alunecos sau uscat. E la fel de important să alegi anvelopele în funcție de condițiile meteo specifice regiunii în care locuiești. De exemplu, în regiunile în care iernile sunt blânde, șoferii pot echipa mașinile cu anvelope all season, pe când în țările în care iarna este grea, este de preferat să-ți echipezi mașina cu anvelope de iarnă.

Când trebuie să înlocuiești anvelopele

Există mai multe motive pentru care trebuie să înlocuiești anvelopele, dar cel mai important este faptul că acestea sunt uzate. Anvelopele sunt considerate uzate, conform legii, atunci când martorul de uzură este de 1.6 mm. Principala funcție pentru care fiecare anvelopă are un model ieșit în evidență este să crească aderența cu asfaltul și să îndepărteze apa de pe cauciuc. Zona de contact este relativ mică, cam cât o palmă, iar fără acest model de cauciuc de pe anvelopă, aceasta și-ar pierde aderența – nu ar mai putea opri rapid, vira corect sau accelera.

Anvelopele moderne au indicatori de uzură, care apar pe cauciuc pe măsură ce acesta se uzează. Indicatorii de uzură sunt un pic mai ridicați și te ajută să înțelegi când este momentul să înlocuiești cauciucurile. Atunci când aceștia ajung la același nivel cu rizurile cauciucului, este momentul să înlocuiești anvelopele.

Majoritatea manualelor de utilizare dar și mulți mecanici vor spune că anvelopele trebuie schimbate o dată la cinci ani. Este considerat că o dată cu vârsta, anvelopele devin vulnerabile la tot felul de probleme. Există și multe obiceiuri de condus care influențează condiția cauciucului – mersul cu viteză, frânatul brusc, accelerarea prea rapidă, drumurile proaste, etc. Imaginează-ți câți din acești factori influențează starea anvelopei pe o perioadă de cinci ani. Astfel, cu cât mai uzată anvelopa, cu atât mai mare riscul de lipsă de manevrabilitate, care poate duce chiar la accidente. Vestea bună este că e posibil să afli vârsta unei anvelope dacă verifici marcajul DOT de pe aceasta. Vei găsi acest număr pe partea interioară, lângă jantă și el constă în diferite cifre care dau indicii despre data fabricării, despre producător dar și alte informații despre cauciuc. Primele 2 cifre reprezintă săptămâna din an în care a fost fabricată anvelopa respectivă, pe când ultimele două cifre dau indicii despre anul de fabricație. De exemplu, 3109 indică faptul că anvelopa a fost fabricată în săptămâna 31 din anul 2009.

Pentru a fi în siguranță și pentru a-ți proteja pasagerii, este important să controlezi starea anvelopelor și să le înlocuiești atunci când este necesar. Deci, ar trebui să te gândești să iei anvelope noi atunci când indicatoarele de uzură indică acest lucru, sau când cauciucurile depășesc vârsta de 5 ani.

Tipuri de anvelope și condițiile meteorologice

Șoferii experimentați știu foarte bine că anvelopa potrivită pentru un anumit sezon poate face o mare diferență. A folosi anvelope de vară iarna nu e doar periculos pentru șofer și pasageri, dar este periculor și pentru cauciucuri. Anvelopele de vară sunt realizate dintr-un cauciuc diferit și, deci, reacția lor la temperatura scăzută este diferită. Anvelopele de iarnă au un procent mai mare de cauciuc, care ajută ca acestea să-și păstreze flexibilitatea chiar și la temperaturi scăzute, pe când cele de vară oferă o performanță optimă la temperaturi mari. Anvelopele all season sunt potrivite pentru acele regiuni în care iarna nu este deloc aspră. Cunoscând acest lucru, șoferii trebuie să echipeze mașinile pe timp de vară cu anvelope de vară și o dată cu venirea iernii, să echipeze mașina cu anvelopele dedicate sezonului rece.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

De unde îți cumperi anvelopele

Piața de anvelope este foarte mare și extrem de competitivă. Șoferii au la dispoziție o gamă foarte largă de produse high quality, realizate de producători cunoscuți, cu reputații puternice. Totuși, este bine să iei anvelopele și online. Magazinele online oferă variante mai bune decât magazinele fizice iar promoțiile îți pot fi de real ajutor ca să nu cheltui prea mult. Bineînțeles, ofertele depind în primul rând de politica de discount a producătorilor de anvelope și există companii care nu sunt foarte generoase la aceste discount-uri.

Atunci când îți stabilești bugetul pentru anvelope noi, nu uita că va trebui să dedici o sumă de bani și pentru manoperă – echiparea lor nu e una din cele mai simple proceduri. Nu uita nici de costurile de transport, atunci când comanzi anvelope din afara țării tale.

De câte anvelope am nevoie?

Condiția anvelopelor de pe față poate fi diferită de cea a cauciucurilor echipate pe spate, dar e bine să înlocuiești toate cele patru anvelope, de obicei. Acest lucru asigură că acestea se vor potrivi perfect, ca și stil, mărime, grosime și producător – chiar și diferențele de finețe între 2 anvelope produse de producători diferiți se pot simți la condus. Pentru cele mai multe vehicule moderne, este suficient să înlocuiești anvelopele câte două, pe rând, dar există și vehicule pentru care este absolut necesar ca toate anvelopele să fie înlocuite deodată (exemplu, vehiculele 4X4) De ce se recomandă înlocuirea celor patru anvelope în același timp? În primul rând, este astfel redus orice risc de dezechilibru al tracțiunii și se evită și alte posibile probleme. La fel este și cu anvelopele de iarnă – acestea trebuie să fie echipate toate patru, într-o singură vizită la atelierul auto. Dacă chiar și o singură anvelopă este diferită prin construcție de celelalte anvelope, acest lucru poate cauza probleme la manevrabilitate și control.

Creșterea performanței oricărui vehicul este posibilă, dacă ai grijă de el. Nu e suficient să verifici nivelul de ulei sau să înlocuiești părțile componente care se învechesc sau se strică. Este necesar să ai grijă și de anvelope și să le înlocuiești atunci când se uzează. Nu uita de obiceiurile de condus, care pot agrava ritmul de uzură al anvelopei sau pot prelungi viața cauciucurilor cu care ți-ai echipat mașina.

Compuesto con el editor HTML instantáneo. Por favor, compre una licencia de suscripción HTMLg para dejar de agregar mensajes promocionales a los documentos editados.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus