Ghid de achiziție a cauciucurilor pentru tractorașele de tuns Iarba

Înlocuirea unei anvelope deteriorate sau uzate la tractoarașele de tuns iarbă este o operațiune ușor de realizat și este mult mai simplă decât să-ți lași tractorul în service-l distribuitorului sau la magazinul local de reparații pentru a ți se înlocui pneul. Primul pas este să găsești anvelopa de înlocuire potrivită. În momentul în care începi să îți face cumpărăturile de anvelopele noi pentru tractoarașul de tuns iarbă există patru elemente principale de care trebuie să ții seama: dimensiunea anvelopei, categoria pneului în funcție de capacitatea de încărcare și număr de pliuri, tipul de teren/suprafață și cerințele de tracțiune și, bineînțeles, prețul de achiziție.

1. Dimensiunea anvelopelor pentru tractorașul de tuns iarbă

La fel ca orice alt pneu, anvelopele pentru tractoarele de iarbă au o serie de numere care sunt imprimate pe partea care conține detaliile despre anvelopă. Există două sisteme de calibrare diferite: sistemul cu două cifre și sistemul cu trei cifre.

  • Dimensiunea anvelopei cu două cifre

Anvelopele pentru tractorașele de grădina care folosesc sistemul cu două cifre, au un model de afișare, de genul 4,80-8. Aceasta înseamnă că lățimea anvelopei este de aproximativ 4,8 cm, iar janta are un diametru de 8 cm. Acestea sunt singurele două numere pe care trebuie să le găsești pe anvelopele de înlocuire potrivite pentru tractorașul tău.

  • Dimensiunea anvelopei cu trei cifre

Sistemul de numerotare a anvelopei pe trei cifre funcționează puțin diferit. Valoarea de 15 × 6.00-6 reprezintă dimensiunea cea mai comună pentru astfel de pneuri. Primul număr înainte de "x" indică diametrul anvelopei când este umflată și tractorașul nu este încărcat. Numărul din mijloc, cel dintre "x" și "-," indică lățimea anvelopei. Numărul final indică lățimea jantei. Reține că ultimul număr este lățimea, nu diametrul jantei. Acest lucru este bine de știut atunci când discutăm despre dimensiunile cu trei cifre pentru anvelopele pentru tractorașele de tuns iarbă și alte anvelope pentru echipamentele de grădină.

2. Categoria anvelopelor pentru tractorașele de tuns iarbă în funcție de capacitatea de încărcare și număr de pliuri

Tractoarele de grădina sunt foarte rar supra-încărcate, dar o anvelopă cu o capacitate mai mare de încărcare este, de asemenea, mai rezistentă la perforații și străpungeri, deoarece carcasa anvelopei este mai groasă și mai puternică. Dacă tractorul tău pentru gazon se deplasează pe teren accidentat, cu o mulțime de spini, sau dacă utilizezi tractorașul și pentru alte activități decât cea de tuns iarba, este nevoie să iei în considerare înlocuirea pneului actual cu o anvelopă din categoria "B / 4-ply" în locul celei din clasa "A / 2-ply". Numărul de pliuri este întotdeauna ștanțat pe una dintre părțile anvelopei. Există doar două opțiuni, tip A / 2-ply sau B / 4-ply, acestea fiind dimensiunile comune pentru tractoarele de tuns iarba.

3. Cerințele de tracțiune

Există trei clasificări principale ale tipurilor de bandă de rulare pentru tractoarele pentru pajiște: anvelope de gazon cu utilizare mixtă, anvelope pentru toate tipurile de teren, inclusiv cu cioturi sau anvelope cu striații.

Anvelopele cu bandă de rulare pentru gazon sunt cele mai obișnuite și de obicei au rândurile circumferențiale ale căii de rulare în forma literei "V". Acestea sunt concepute pentru a oferi o anumită tracțiune pe iarba alunecoasă, pentru a nu săpa și deteriora gazonul. Dacă înlocuiești o anvelopă, de obicei poți găsi un model a cărei cale de rulare este identică sau aproape identică cu modelul anvelopei rămase sau una care să arate exact ca atunci când tractorul era abia achiziționat (nou). O anvelopă pentru gazon, bună și versatilă, este anvelopa WDT P512A.

Pneurile pentru toate tipurile de teren, inclusiv cele cioturoase, au în general blocuri mari de rulare și caneluri mai profunde pentru a asigura tracțiunea pe suprafețele afânate și moi, așa cum sunt cele cu pământ argilos, nisipos sau noroios. Aceste anvelope au, uneori, un model al benzii de rulare în formă de spic, asemănătoare căii de rulare a unui tractor agricol. Astfel de cauciucuri prezintă o zonă cu goluri mari (spațiu între blocuri) pentru a evacua resturile care se adună pe anvelopă. Dacă folosești tractorul în primul rând pentru remorcare sau pentru alte lucrări de pe traseele noroioase, fără puntea de tuns iarbă, atunci este recomandat să utilizezi un pneu "pentru toate tipurile de teren", așa cum este anvelopa WDT P328.

Cauciucurile cu striații au caneluri circumferențiale și nervuri drepte care fie sunt plane, fie sunt ușor îndoite. Aceste modele oferă o anumită stabilitate laterală pentru a împiedica alunecarea în exterior a anvelopei, dar sunt concepute în primul rând pentru a se răsuci ușor și pentru a rezistă mult timp. Totuși, acestea nu oferă un nivel de tracțiune atât de mare precum cele de tip gazon sau pentru toate tipurile de teren.

4. Prețul de achiziție

Te poți confrunta cu mari diferențe în ceea ce privește prețul anvelopelor pentru tractorașele de tuns iarbă. Acest lucru se datorează unor factori cum ar fi brandul producător, caracteristicile și beneficiile asociate acesteia și chiar țara de fabricație. Câteva minute de cercetare online pentru a vedea prețurile tipice pentru dimensiunea specifică a anvelopei te vor ajuta să îți gestionezi mai ușor așteptările și să-ți stabilești în mod corect bugetul. Acest lucru îți va fi de folos cel mai probabil dacă vrei să cumperi o marcă premium sau dacă consideri că este mai potrivită achiziționarea unei anvelope ieftine, produsă în China.  

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus