Cum să protejezi copiii în cazul unui accident de mașină

Orice părinte va fi de acord, copiii sunt cel mai important lucru în viață. Totuși, a fi părinte e destul de complicat și uneori înseamnă că trebuie să fii un maestru al compromisului. Dar există un domeniu în care nu vrei să faci niciun compromis, și acela este cel al siguranței copilului tău. Statisticile arată că, din păcate, există aproximativ 2000 de decese cauzate de accidente rutiere anual, în Marea Britanie, inclusiv 800 de copii de maxim 13 ani. Nimeni nu este protejat 100% în cazul nefericit al unui accident de mașină. Oricât de bine ai conduce, există alți șoferi pe șosea care pot fi mai puțin atenți. De aceea, trebuie să ai grijă să oferi copilului tău protecție maximă atunci când e în interiorul mașinii. Siguranța în mașină începe cu părinți conștienți de faptul că a transporta un copil în mașină necesită atenție specială. Această protecție implică pași mici, precum

  • Așază copiii mai mici de 12 ani pe bancheta din spate
  • Folosește centuri corespunzătoare vârstei și înălțimii copilului
  • Citește și respectă indicațiile din manualul vehiculului și a sistemului de siguranță pentru copii
  • Achiziționează un vehicul care să aibă rezultate bune la crash test-uri
  • Nu lăsa copilul singur în mașină

Restricții de vârstă

Mașinile moderne sunt echipate cu cele mai avansate sisteme de siguranță și airbag-uri care protejează adulții în cazul unui accident de mașină. Totuși, aceste sisteme de siguranță și airbag-urile pot fi periculoase pentru copii, și în unele cazuri chiar letale. De aceea este o regula legală în multe țări – copiii trebuie așezați pe bancheta din spate, folosind sisteme de siguranță potrivită vârstei.

Alegerea sistemelor de siguranță potrivite pentru copii

Sigur ești de acord că este cel mai bine să așezi copiii pe bancheta din spate, folosind sisteme de siguranță corespunzătoare vârstei și înălțimii copilului. Atunci când copilul va crește, va putea folosi centurile de siguranță pentru adulți. Pe piață există însă o gamă largă de sisteme de siguranță pentru copii, diferite ca stil, preț și funcționalități. De exemplu, există modele de scaune pentru bebe care pot fi montate cu fața la direcția de mers, o dată ce copilul crește.

  • Scaun de mașină cu spatele la direcția de mers – acest tip de scaun este realizat pentru bebeluși și copii mici, de până la 2 ani. Acest tip de scaun nu ar trebui pus niciodată pe scaunul din față. E recomandat să ții copilul într-un scaun de mașină cu spatele la direcția de mers cât mai mult, pentru a asigura maximul de protecție, până când copilul crește și depășește limita de înălțime sau greutate a scaunului. De obicei aceste informații detaliate sunt clar menționate în manualul de utilizare al scaunului și mai poți verifica și eticheta acestuia, care ar putea conține informații clare.

Pentru scaunele dedicate copiilor, e important să verifici sistemul de prindere, astfel încât să elimini orice risc ar putea apărea.

  • Scaun de mașină cu fața la direcția de mers – Acest tip de scaun poate fi folosit de îndată ce copilul împlinește doi ani. In mod ideal, poate fi folosit până la aproximativ 7 ani. Acest scaun este echipat cu centuri speciale și sisteme de prindere care pot susține copii cu greutatea de până la 18 kilograme. Fii atent la faptul că scaunele pot avea diferite limite de greutate, care poate ajunge până la o greutate maximă de 36 de kilograme. Pentru a fixa bine copilul în scaun, trebuie să treci hamul atașat scaunului prin partea din spate, prin găurile poziționate pe spătarul scaunului și pentru o fixare corectă și protecție, asigură-te că hamul este bine prins pe piept și confortabil sub brațe.
  • Scaun de tip booster – Dacă un copil este prea mare pentru sistemele de prindere, ea sau el poate fi ținut în siguranță în mașină cu ajutorul unui scaun de tip booster. Aceste tipuri de scaune oferă o bună protecție până când copilul ajunge la greutatea și înălțimea la care poate utiliza în siguranță centurile pentru adulți. Cureaua de umăr din scaunul booster ar treui să treacă peste pieptul copilului, aproape de zona gâtului. Copilul trebuie să stea drept și cu picioarele așezate corect în scaun.
  • Centura de siguranță – Centurile de siguranță pot fi folosite atunci când copilul ajunge la o anumită înălțime. Dacă copilul tău poate ține spatele lipit de spătarul banchetei din spate și în același timp ajunge cu picioarele pe podeaua mașinii, atunci poți să treci pe centura de siguranță fără probleme. Totuși, asta nu înseamnă că cel mic nu are nevoie de tine să-l ajuți să își pună centura de siguranță. Aceasta nu trebuie să fie niciodată pusă în spatele copilului sau pe sub brațe ci trebuie să fie peste piept, către umăr, aproape de gât.

Sistemul ISOFIX pentru prinderea scaunelor pentru copii

Sistemul ISOFIX (International Standards Organisation) este un sistem standard, parte din construcția unei mașini, care asigură fixarea scaunelor de copii în autoturisme într-o poziție foarte fermă, rigidă. Astfel, în eventualitatea unui impact, scaunul pentru copil fixat pe bancheta din spate se va comporta ca o parte integrantă a mașinii, diferit de situația în care scaunul este fixat cu ajutorul centurilor de siguranță pentru adulți.

Existența acestui sistem în mașina ta poate fi verificat în manualul mașinii, pe care trebuie să îl verifici și atunci când achiziționezi scaunul auto pentru copil, pentru a identifica ca punctele ISOFIX să fie în același număr și în mașină și pe scaunul auto.

Trebuie să iei în considerare faptul că centurile de siguranță și sistemele de prindere ale scaunului de mașină pentru copil sunt foarte importante – vor reduce riscul de lovire a copilului în caz de accident, dar doar dacă sunt montate corect. Citește întotdeauna manualul fiecărui sistem de prindere sau scaun bebe achiziționat, ca să te asiguri că ai înțeles foarte bine cum să îl folosești.

Mașină sigură

Dacă te gândești că doar sistemele de prindere pentru copii vor fi suficiente pentru drumuri în siguranță cu mașina, te înșeli. Cu siguranță acestea ajută mult, însă este foarte importantă și mărimea și greutate vehiculului pe care îl conduci. Gândește-te și la varianta în care achiziționezi o mașină care are rezultate bune la crash test-uri. Asemenea mașini sunt de obicei mai mari și mai grele, fiind făcute din metale mai dure. Acest lucru adaugă protecție suplimentară în momentul unei coliziuni.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus