Ce faci în caz de acvaplanare? Anvelopele bune minimizează riscurile

În caz de acvaplanare, adică atunci când anvelopele alunecă pe drumul umed, este imposibil să manevrezi mașina. Un moment foarte neplăcut pentru orice șofer. Iată ce poți face totuși și de ce o anvelopă bună minimizează riscul considerabil.

Ce se întâmplă în caz de acvaplanare?

În mod normal, apa de pe șosea curge printre striațiile unui cauciuc, în afara acestuia. Totuși, dacă șoseaua este foarte umedă, apa nu mai poate fi scoasă în afara cauciucului cu totul. Ce se întâmplă după acest punct este faptul că se formează o peliculă de apă între cauciuc și șosea, iar anvelopa practic pierde contactul și aderența cu șoseaua. Ca și rezultat, manevrabilitatea și capacitatea de frânare sunt practic imposibile. Dacă o singură anvelopă alunecă, șoferul trebuie să întoarcă volanul în direcția opusă.

Dacă vehiculul este dotat cu ESP (Electronic Stability Control), sistemul va fi activat în mod automat. Dacă anvelopele din față sunt afectate de acvaplanare, roțile din spate vor păstra mașina în mișcare. Dacă toate roțile sunt afectate în același timp, comportamentul mașinii va depinde de centrul de gravitație și de direcție. Atunci când mergi drept, șansele sunt bune. Cel mai periculos scenariu este dacă ambele roți din spate sunt afectate de acvaplanare – atunci mașina sigur va aluneca.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Ce influență are în această situație anvelopa?

În primul rând, depinde de anvelopa echipată pe mașină dacă efectul de acvaplanare te va afecta sau nu pe drum. Cu cât mai plată e suprafața cauciucului, cu atât va avea tendința să alunece. ADAC recomandă 3.5 mm ca și recomandare. Dacă adâncimea este mai mare decât atât, riscul de alunecare crește în mod drastic. Deci, este important ca anvelopa echipată să nu fie uzată.

Dacă există diferențe de uzură între anvelope, cele cu cel mai mare grad de uzură trebuie montate în spate.

Câteva consecințe neplăcute pot apărea aici în caz de acvaplanare. Dintr-un punct de vedere pur statistic, se pare că anvelopele late sunt mai des afectate de acvaplanare decât cele înguste, în ciuda design-ului special al suprafeței. Riscul crește cu cât anvelopele late sunt mai uzate. Presiunea cauciucului influențează și ea într-un anumit procent riscul de alunecare. Dacă presiunea din cauciuc este prea mică, presiunea cu care anvelopa se așază pe suprafață este și ea mică – în acest caz, este mai simplu să se formeze acel filtru de apă.

Cum mai pot evita acvaplanarea?

Cea mai rezonabilă recomandare este să îți ajustezi viteza. Dacă mergi mai ușor atunci când plouă, riscul scade considerabil. Amortizoarele uzate nu mai apasă cu atât de multă forță drumul.

Chiar și cei care respectă toate recomandările nu sunt sută la sută imuni la acvaplanare. Dacă acest lucru se întâmplă totuși, iată la ce trebuie să ai grijă:

  • Evită frânarea cât poți – frânarea poate prelungi timpul de alunecare. Dacă o singură roată va răspunde frânei tale iar celelalte alunecă în continuare, mașina își va schimba poziția independent de comenzile tale.
  • Condu cu viteză redusă. La fel ca în cazul frânării, la viteză mare, mașina alunecă și-și poate schimba poziția. Este recomandat să miști ușor volanul în direcția opusă și apoi ține volanul drept

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus