Ce cuprinde eticheta EU pentru anvelope

Nu doar mașinile de spălat și frigiderele au etichete pe care sunt trecute mențiuni și clase de consum sau economie în cadrul Uniunii Europene, ci și anvelopele. Aceste etichetări au fost scoase pe piață încă din anul 2012 – iată explicațiile referitoare la informațiile trecute pe aceste etichete.

Ce criterii sunt evaluate pe aceste anvelope?

Specialiștii au decis ca pe etichetele anvelopelor să fie trecute trei criterii esențiale – eficiența consumului de combustibil, siguranța și nivelurile de zgomot, atât pentru anvelopele de vară cât și pentru cele de iarnă.

Eficiența de consum

Eticheta califică această eficiență, a consumului de carburant, de la A (foarte bună), până la clasa G (o eficiență foarte scăzută). Clasa D nu există. Diferența de consum de carburant între o călătorie cu niște anvelope clasa A și o una făcută cu o mașină echipată cu niște cauciucuri de clasa G referitor la acest criteriu poate fi de până la 7.5 procente, conform estimărilor comisiei și chiar și mai mari în sectorul comercial. Pentru o mașină cu un consum mediu de 6.6 litri per suta de kilometri echipată cu anvelope clasa A, consumul poate crește cu 0.15 litri în cazul în care acea mașină este echipată cu cauciucuri de clasa G.

Siguranța

Din nou, și acest criteriu este împărțit de la clasa A la clasa G, și se referă în principal la distanța de frânare pe uscat sau drum umed. Clasa D nu există nici în cazul acestui criteriu. Distanța de frânare a unei anvelope din clasa A, conform comisiei, poate fi cu până la 18 metri mai mică, la o viteză de 80 km/h, cu o descreștere a distanței de frânare cu până la 30% în cazul călătoriei pe un drum umed.

Nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot este exprimat în decibeli, în acest caz nu este vorba de o clasă A, B, C ci de un număr cu un simbol în dreapta. Pictograma are trei linii, cu cât mai multe linii negre, cu atât mai mare este nivelul de zgomot. Începând din acest an va fi aplicată o limită de zgomot pentru Uniunea Europeană – dacă cele trei linii sunt negre, înseamnă că avea anvelopă atinge limita veche. Două linii negre marcate lângă cifra care reprezintă decibelii semnifică respectarea noii limite, care este mai puțin cu 3 decibeli. Bineînțeles, zgomotul efectiv va depinde de mai mulți factori printre care stilul de condus, condiția mașinii și condițiile de vreme în care conduci.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Ce nu evaluează eticheta anvelopelor?

Deși orice șofer este interesat de manevrabilitatea pe care o va avea mașina sa după ce este echipată cu anvelope noi, adică ceea ce are nevoie conducând pe drumuri europene, acest criteriu nu este parte din cele care trebuie trecute, în mod oficial, pe eticheta anvelopei. Proprietăți importante ca uzura, riscul de acvaplanare, stabilitate, capacitatea de frânare rapidă sau comportamentul pe diferite tipuri de drum – de exemplu ploaie sau zăpadă, rămân în responsabilitatea de informare a șoferului. Poți afla astfel de informații dacă analizezi testele desfășurate de diferite asociații sau reviste din domeniu pe anvelopa respectivă. Există mai multe asociații care au scos în evidență faptul că aceste criterii, importante de altfel, nu sunt trecute pe etichetele UE, dintre care BRV – Federal Trade Association of Tires and Craft Vulcanizer sau WDK – Trade Association of the German Tire Industry.

Pentru ce este eticheta?

Eticheta reprezintă Regulamentele Europene în ceea ce privește etichetarea anvelopelor – EU/1222/2009. Obiectivul este să fie menținută și crescută siguranța, protecția asupra mediului și inspecțiile tehnice. Eticheta promovează practic anvelope cât mai puțin zgomotoase, cu un consum mic de combustibil, sigure în termeni de aderență pe drum umed.

Unde se găsește această etichetă?

Există mai multe cerințe referitoare la aceste etichete, de care sunt responsabili producătorii, importatorii și dealerii. Furnizorii trebuie să includă informațiile de pe etichetă pe toate materialele promoționale și trebuie să le publice pe website-urile asociate. Dealerii trebuie să se asigure că brandul și eticheta trebuie să fie pe sau în imediata apropiere a anvelopei, atunci când aceasta este expusă la vânzare. În ceea ce privește mediul online, caz în care cumpărătorii au un altfel de proces de cumpărare, informațiile referitoare la etichetele UE trebuie să fie trecute la descrierea produsului, pe pagina dedicată acestuia.

Dealerii care vând mașini, inclusiv anvelope, trebuie să livreze informația de pe etichete cumpărătorului, înainte de achiziție. Mai mult, cumpărătorul trebuie să primească aceste informații pe sau alături de factură. Așa cum știm, Uniunea Europeană este destul de strictă atunci când este vorba de reguli, drept pentru care este menționată până și mărimea etichetei care trebuie expusă în showroom-urile în care se vând anvelope – cel puțin 7.5 X 10 inch lățime și înălțime, dar nu mai mult de 22 cm.

Pentru ce anvelope sunt valide etichetele EU?

Acest tip de etichetare a intrat în circulație la 1 noiembrie 2012 pentru toate mașinile fabricate după 30 iunie al aceluiași an, atât din categoria grea, comercială dar și cea ușoară. Excepțiile sunt - anvelopele pentru motociclete, cele all terain pentru vehiculele comerciale, a celor vintage (mașini înregistrate pentru prima oară înainte de 1 octombrie 1990), cele de tip T de rezervă, cu o limită de viteză de 80 km/h și pentru un diametru de jantă de mai puțin de 254 milimetri sau mai mari de 635 milimetri sau anvelope cu îmbunătățiri particulare ale tracțiunii (ex. anvelope pentru mașinile de curse).

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus