Amprentele anvelopelor

Amprentele de pe pistele anvelopelor sunt clasificate că dovezi în cercetarea criminalistică, deoarece amprenta pneurilor lasă un model unic. Așa cum amprentele lăsate de pantofi pot ajută la restrângerea numărului de suspecți într-un caz criminalistic fiind posibilă identificarea dupmarcă, design și dimensiunea, pistele anvelopelor au capacitatea de a face același lucru. Anumite amprente de anvelope pot fi căutate într-o bază de date care este alcătuită în funcție de nivelul de potrivire al pneurilor, pe care producătorul, FBI-ul sau o altă agenție de securitate națională a realizat-o special în acest scop.

Aceste baze de date ajută anchetatorul să determine tipul anvelopei care a lăsat urmă și marca acesteia. Bazându-se pe aceste elemente, criminalistul poate determina chiar și tipul de vehicul care a folosit pneul respectiv. Precum cele mai multe dovezi, urmele lăsate de anvelope pot fi utilizate pentru a ajuta la identificarea făptuitorului prin plasarea suspectului la fața locului datorită potrivirii urmelor lăsate de anvelope cu cele ale anvelopele vehiculului suspectat.

Este dificil ca două vehicule să lase același tip de urmă de anvelopă. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce anvelopele sunt folosite, gradul de uzură al anvelopei modifică modelul amprentei cauciucului. Un exemplu în acest sens ar fi modul de uzare unic al marginii exterioare a anvelopei, deoarece alinierea vehiculului nu se realizează în mod corespunzător. Acest model unic prezintă o mare importanță pentru anchetă, deoarece modelul va fi prezent numai de către anvelopa vehiculului utilizat. Uneori, un vehicul poate fi identificat cu mai multă ușurință, de exemplu, vehiculul poate avea pneuri diferite, chiar dacă sunt folosite pe același vehicul.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Amprentele pneurilor, precum amprentele mâinii umane, sunt clasificate în categoriile: vizibile, plastice și latente. Mostre ale acestor amprente pot fi colectate în mai multe moduri. Primul tip de amprentă este cel al amprentelor vizibile. Aceste amprente sunt vizibile cu ochiul liber și pot fi colectate prin fotografiere, fără folosirea oricărui echipament special, așa cum sunt pudrele. Următorul tip de amprenta este cel de tip plastic sau amprentele tridimensionale, aceste amprente putând fi colectate prin realizarea unui mulaj al amprentei. Mulajul urmei este făcut cu ajutorul unui material din gips care este realizat dintr-o pudră specială de ciment și apă. Odată ce amestecul se usucă, se obține o amprenta tridimensională.

Ultimul tip de amprente este cel al amprentelor latente, care sunt amprente ce nu sunt vizibile cu ochiul liber. Acestea se găsesc de obicei pe suprafețe care sunt plane în mediul natural, cum ar fi pe trotuare, drumuri sau pe căile de acces. Pentru a colecta acest tip de amprente ale anvelopelor, va fi folosit un dispozitiv de prelevare prin pulverizarea unei pudre care reacționează la undele electrostatice și a unui praf special de prelevare cu gelatină. Acest dispozitiv electrostatic de imprimare a urmelor cu ajutorul prafului special este un instrument care încarcă electrostatic particule din interiorul prafului sau a solului.

Aceste particule sunt apoi transferate pe o peliculă de prelevare, cum este dispozitivul de prelevare cu gelatină. Această metodă este cea mai bună pentru colectarea reziduurilor uscate sau a prafului cu reziduuri de pe aproape orice suprafață. Partea gelatinoasă este o folie din cauciuc pe care se vor imprima urmele de pe suprafețele poroase, aspre, texturate și curbate.

Un astfel de instrument ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a colecta amprentele dintr-un vehicul sau de la locul accidentului. Precum în cazul tuturor dovezilor, aceste amprente trebuie păstrate corespunzător pentru a evita contaminarea lor. Pentru amprentele de comparație care au fost prelevate, cel mai bine este să se păstreze și amprentele originale pe vehicul. Probele prelevate de la locul faptei ar trebui să fie păstrate într-un ambalaj special. 

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus