18 informații incredibile despre anvelope

Anvelopele par a fi componente extrem de simple dintr-un vehicul. Toți șoferii știu că e important să echipeze mașina cu anvelope de calitate, pentru că acestea oferă o mai bună manevrabilitate asupra vehiculului și măresc astfel siguranța la volan. Totuși, foarte puțini oameni cunosc istoria design-ului și producției de anvelope. Acest articol îți va dezvălui cele mai interesante, pe alocuri incredibile, informații despre anvelope.

Surprinzător, despre anvelope

  • Primele vehicule foloseau “roți de artilerie”. Anvelopele din acest tip de roți erau literalmente boltuite pe roată. Imaginează-ți cât de greu ar fi să schimbi un astfel de cauciuc în zilele noastre, dacă producătorii ar scoate pe piață roți similare.
  • Anvelopele moderne sunt negre, iar șoferii pot customiza jantele, care pot fi aurii sau argintii. Primele anvelope fabricate erau albe. Producătorii adăugau oxid de zinc în cauciuc, pentru a le face mai rezistente însă rezultatul avea un efect straniu – anvelopele mașinilor erau foarte albe.
  • Mai târziu, în a doua decadă a secolului 21, producătorii de anvelope și-au obligat inginerii și designerii să îmbunătățească perioada de viață a anvelopelor și să le crească acestora durabilitatea. Cercetătorii au găsit o metodă – au adăugat carbon negru, care rezulta din procesul de producție al petrolului și a devenit o soluție salvatoare. Acest procedeu a îmbunătățit durabilitatea anvelopelor, dar acestea au devenit de culoare neagră.
  • Dar cine a venit primul cu ideea adăugării de carbon în cauciuc? Binney & Smith, faimoși pentru creioanele Crayola, au vândut carbon negru către producătorul de anvelope Goodrich.
  • Ai auzit, probabil, despre Vogue Tyre and Rubber – companie care produce anvelope de peste 100 de ani. Unul din produsele lor, Vogue, o anvelopă high end, de lux, este produsă de această companie. E interesant de știut că în primă instanță, anvelopele cu marginea albă au fost inventate aproape din întâmplare. Carbonul negru a fost combinat cu marginile albe ale cauciucurilor (mix de zinc), iar acest lucru a rezultat în apariția anvelopelor cu margini albe, în 1914.
  • Acum mult timp, marginile albe ale anvelopei erau pe ambele parți ale acesteia. La acel moment, design-ul vehiculelor includea apărători deschise pentru roți, astfel încât pietonii puteau vedea ambele părți ale roții atunci când o mașină trecea pe lângă ei.
  • Literele albe, în relief, de pe o anvelopă sunt realizate în același stil de design, sau manieră, ca și anvelopele cu margini albe. Un pas în plus în procesul de producție este acoperirea marginii cu negru, apoi se curăță cauciucul de pe literele respective, până se ajunge la stratul de alb.
  • Goodyear, o companie foarte bine cunoscută la nivel internațional, este fan experimente. În 1961, producătorul dezvolta câteva experimente referitoare la anvelopele luminate. În acel moment, acest tip de roți nu erau la modă și nimeni nu putea prezice gradul de popularitate la care vor ajunge. Anvelopele erau luminate din interior și aveau o lumină soft și, după cum știi, aceste anvelope nu au mai ieșit de pe piață de atunci.
  • Majoritatea șoferilor preferă anvelopele pline, anvelope care au și dezavantaje, fiindcă au marginile mult mai groase dar, în ciuda acestui detaliu, BMW echipează acest tip de anvelope pe toate mașinile sale.
  • În fiecare an, sunt scoase pe piață aproximativ 300 de milioane de anvelope. Există diferite metode prin care anvelopele pot fi reciclate – unele companii de reciclare topesc cauciucul, care apoi este folosit în producția asfaltului, altele refolosesc cauciucul pentru a produce noi anvelope. Există și alte metode de a refolosi anvelopele vechi de către fiecare individ, cum ar fi la decorarea grădinii – dacă ai anvelope pe care nu le mai folosești, poți să le vopsești în culori vesele și să le așezi pe spațiul verde de lângă casă.
  • Mașinile moderne nu sunt vândute cu roți de rezervă. Producătorii de mașini adaugă însă un pachet care conține un kit pentru reparația anvelopelor și aer compresat.
  • Toată lumea iubește mașinile Mini Cooper pentru design-ul lor stylish. Mașina clasică este echipată cu anvelope late de 165 de milimetri, pe când varianta nouă, Clubman, vine cu anvelope de 225 de milimetri, plasate pe o roată de 18 inchi.
  • Dacă ai fost vreodată surprins să vezi viteze exprimate în mile, iată explicația. În mod tradițional, vitezele sunt exprimate în kilometri, iar atunci când acestea sunt convertite în mile, devin inegale, de exemplu Q: 99 mph.
  • Navele spațiale au și ele roți și anvelope. De obicei, au o mărime de 18 dar au caracteristici foarte diferite. Astfel, o navă spațială poate suporta până la 63 500 de kilograme, la o viteză de 16 mph.
  • Și companiei Michelin experimentează și își îmbunătățește produsele. Compania lucrează la dezvoltarea unei “tweel”, o singură piesă airless, compusă din roată și anvelopă. Acest tip nou de roată ar putea elimina riscul de pană de cauciuc.
  • Lista celor mai populare companii care produc anvelope este lungă și include companii precum Michelin, Goodyear, Nokian, Intercontinental, Pirelli, etc. Există foarte multe alte companii, pe tot globul, dar niciuna din cele de mai sus nu produce atât de multe anvelope anual ca o companie din Danemarca, locul natal al lui Hans Christian Anderson. Vei fi surprins să afli că această companie este tocmai Lego. Aceeași companie care produce piesele de Lego pentru copii. Compania a fost deschisă în 1932 și a început producția de cauciucuri pentru piesele de lego treizeci de ani mai târziu. În 2011, producția de cauciucuri Lego a ajuns la 318 milioane.
  • Anvelopele au două viteze indicate de literele Z și Y. Prima oară, a fost introdus marcajul Z, cu viteza de aproximativ 149 mph+. Mai târziu, dezvoltarea tehnologică a obligat producătorii de anvelope să reconsidere acest marcaj și astfel a fost introdus Y, care dă indicii despre o performanță superioară a cauciucurilor.
  • Cea mai mare anvelopă de pe planetă este în Allen Park, Michigan, în Statele Unite. Aceasta are o greutate de aproximativ 12 tone și o înălțime de 243 de metri. Inițial, a fost folosită ca și carusel în 1965 și mutată abia apoi în Allen Park. Este un obiect care merită văzut, așa că dacă treci prin Michigan, nu rata ocazia.
Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Există o istorie și multe informații în spatele simplei anvelope negre cu care ți-ai echipat mașina, iar anvelopa pe care o cunoaștem astăzi este rezultatul multor teste, experimente și îmbunătățiri.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus