Dilema jantelor – aluminiu sau oțel?

 felgenfrage

Fiecare anvelopă trebuie montată pe o jantă și există două variante pentru acestea – aluminiu/ metal light sau oțel. Care e diferența între cele două?

Greutatea

Să trecem la subiect – greutatea este considerată un avantaj atunci când vorbim de roți de aliaj. Statement-ul “Roțile de aliaj sunt mai ușoare decât jantele de oțel, și deci îmbunătățesc performanța condusului” nu mai e unul de actualitate. Bineînțeles, componenta principală a aluminiului este metalul light și deci nu poate fi atât de greu ca oțelul. Însă densitatea jantelor de oțel moderne a devenit mult mai mică datorită avansului tehnologic, astfel încât diferența de greutate este aproape insesizabilă. De exemplu, atunci când o jantă de aluminiu este combinată cu o anvelopă mare sau foarte lată, problema greutății devine inexistentă. Bineînțeles, există și excepții – roțile de aliaj cu părți de magneziu și carbon (fibră de carbon foarte ușoară) sunt mult prea scumpe pentru folosirea pe un autovehicul privat. Acestea sunt mai degrabă des întâlnite în motorsport.

Criteriile de decizie

Stabilitate

Janta de oțel este o dotare standard, mai ales pentru mașinile mici. Jantele de oțel vin, de cele mai multe ori în două părți – janta efectivă și discul de roți, care sunt sudate împreună astfel încât uzura și căldura să nu le poată afecta. Roțile de aliaj sunt apoi puse în formă și vopsite. Dacă janta are două părți, acestea sunt înșurubate. Apoi, se adaugă un alt tip de metal, de obicei fier, pentru a crește stabilitatea pentru cei care consideră aluminiul prea soft. Roțile din aliaj sunt denumite corect jante de aliaj de aluminiu.

Robustețe

Recomandarea pentru șoferii care conduc frecvent pe drumuri nepavate este să aleagă jante de oțel, material mult mai robust decât cel de metal ușor. Sarea pentru drumuri strică doar aspectul acestor jenți, structura oțelului rămânând neafectată. Chiar dacă jantele de oțel ruginesc, rugina afectează doar suprafața jantei, fără efect în comportamentul acestora în timpul mersului. Dacă janta se strâmbă, ea poate de obicei să fie reparată cu ușurință, rugina poate fi îndepărtată.

Jantele din aliaj sunt mult mai vulnerabile la sare și noroi, iar zgârieturile apar mult mai rapid pe suprafața produsului. La întâlnirea cu diferite lichide, suprafața acestor jante poate coroda iar o simplă groapă poate să fie finalul pentru o jantă cu acest tip de problemă. Reparația – ușor complicată, pe alocuri imposibilă. Însă, pentru fanii jantelor de aliaj, există și variante speciale, pentru iarnă, mai rezistente. Dar, nici aceste modele nu pot intra în competiție cu stabilitatea oțelului.

Preț

Jantele de oțel sunt mai ieftine decât cele de aliaj. Dacă nu vrei să renunți la ideea de jante de aliaj și în același timp nu ai la dipoziție un buget prea mare, poți analiza ofertele second hand. Dar, analizează cu atenție starea în care sunt jantele – nu le cumpăra pe cele care prezintă urme sau au zone stricate. Verifică jantele de zgârieturi – sunt destul de comune iar absența lor ar putea indica faptul că au fost lucrate și există posibilitatea ca intervenția să ascundă niște defecte ale produsului.

Noi sau folosite, aluminiu sau oțel – compară prețurile!

Aspectul

În ceea ce privește aspectul, jantele de aluminiu arată întotdeauna mai bine. Indubitabil mult mai fățoase, găsești asemenea jante mate sau lucioase, câteodată cu părți din crom, în culori variate (argintiu, negru, multicolor sau culoarea mașinii). Dacă alegi jante de aluminiu, poți înfrumuseța chiar și o mașină family cu aspect banal, iar pentru o mașină tunată va fi acel detaliu care va stârni admirație.

În concluzie

Decizia asupra jantelor – aluminiu sau oțel, este una personală. Ambele modele au avantaje și dezavantaje iar fiecare șofer trebuie să aleagă în funcție de propriile priorități. Ieftin și robust sau aspectuoase însă un pic mai scumpe? Dacă vrei să le combini pe amandouă, poți folosi vara jenți de aluminiu și apoi trece, pe timpul iernii, la unele rezistente, din oțel.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus