Cum să te pregătești pentru un drum lung cu mașina

La pe cineva cu tine

A conduce singur e perfect, atunci când faci un drum scurt cu mașina. Dar atunci când ești la drum lung, poate fi destul de neplăcut să fii singur, mai ales dacă nu ai un însoțitor sau un copilot pe care să te poți baza. Deci este bine să nu riști inutil și să ai grijă să fii întotdeauna cu cineva în mașină la drum lung, ca să ai un drum cât mai bun și liniștit. Poți avea lângă tine pe cineva din familie sau un prieten, care pot ajuta și ei la o experiență a drumului care să fie foarte plăcută. Trebuie să ai în vedere și să nu exagerezi – dacă transporți mai multe persoane decât capacitatea vehiculului, poate fi o situație enervantă pentru toți cei din mașină. De exemplu, trebuie să ai în vedere gradul de disconfort a tuturor celor implicați, dacă mergi cu trei persoane pe bancheta din spate, care este realizată special pentru două persoane. Deci, este recomandat să mergi cu numărul optim de persoane în mașină. O altă idee bună ar putea fi să călătorești alături de încă un șofer, care ar putea prelua responsabilitatea condusului în cazul în care ești obosit.

Odihnește-te, ca să te simți fresh

Înainte de a pleca, trebuie să-ți faci un mic plan al traseului, care să conțină și locurile în care te poți opri pentru câteva minute de odihnă. Bineînțeles, e de dorit să lași loc și deciziilor spontane, dacă vezi un loc frumos în care îți face plăcere să stai într-o pauză de la condus.

Folosește GPS-ul

Există foarte multe opțiuni și variante de GPS atât pentru smartphone cât și pentru mașină – alege-le pe cele actualizate cu cele mai noi drumuri și căi de acces. Și – cel mai important – înainte să pleci de acasă, asigură-te că ai suficientă baterie la telefon sau că ai la îndemână un încărcător de mașină sau unul mobil, dacă preferi o aplicație de GPS pe smartphone. O altă idee ar fi să folosești un ghid de călătorie atunci când îți faci traseul, opțiune deosebit de utilă atunci când vizitezi o țară străină și vrei să cunoști cât mai multe locuri sau să mai vizitezi, în pauzele de la condus, câteva obiective turistice.

Harta de hârtie

O hartă printată a drumurilor este necesară, chiar și astăzi, când tehnologia pare a suplini cu succes funcțiile unei harți old school. Dar, trebuie să ai în vedere că un telefon sau un GPS se poate întotdeauna strica sau poate rămâne fără baterie, pe când pe o hartă de hârtie te poți baza întotdeauna.

O noapte de odihnă

Dacă ai de făcut un drum de mai multe zile, este absolut necesar să-ți plănuiești din timp locul în care poți înnopta. Un motel, o pensiune sau un hostel care să aibă toate facilitățile de care ai nevoie ca să te odihnești și o parcare unde-ți poți lăsa mașina, este de preferat să-ți găsești din timp. Există și șoferi care pot dormi foarte bine în mașină, în situațiile în care nu dispui de un buget foarte mare însă trebuie să ai în vedere atât alternativele (de exemplu – dacă este vară și ai un cort în mașină, poți campa în locuri special amenajate) și riscurile – să dormi în mașină poate fi foarte neplăcut, există posibilitatea să nu te odihnești iar acest lucru se va vedea a doua zi, când îți va fi greu să conduci în parametri optimi.

Rezolvă problemele de la motorul mașinii

Fiecare componentă a mașinii tale trebuie să fie în condiție excelentă atunci când pleci la drum lung. Anvelopele, jantele, motorul, luminile, totul trebuie să funcționeze ca uns. A-ți verifica și repara motorul este cel mai important lucru pe care trebuie să te concentrezi. Verifică cu atenție butoanele din bord, ca să te asiguri că merg. Toți indicatorii trebuie să fie optimi și trebuie să te asiguri inclusiv dacă claxonul și toate luminile (inclusiv din habitaclu) sunt funcționale. Ar trebui să știi să schimbi inclusiv un bec, în caz că se strică pe timp, și să ai de rezervă, în torpedou. Lichidul de transmisie, ștergătoarele, frânele și uleiul, toate trebuie să fie perfect funcționale și în cantități optime atunci când pleci la drum. Apoi, atenție la aerul condiționat (poți de exemplu să schimbi, dacă este cazul, filtru de aer cu câteva zile înainte să pleci cu mașina la un drum lung), plinul de benzină și o verificare a sistemului de încălzire al mașinii și ești gata de plecare.

Asigură-te că ai frânele bune

Frânele sunt una din cele mai importante de verificat înainte să pleci la un drum lung. Trebuie să fie verificate oricum periodic, dar dacă ai experiență ca șofer, știi deja cum se comportă și care sunt semnalele mașinii atunci când este necesar să schimbi plăcuțele de frână sau să mergi măcar la o scurtă verificare la atelierul auto.

Verifică anvelopele mașinii

Anvelopele sunt și ele de o extremă importanță și trebuie întotdeauna să verifici dacă presiunea cauciucului este cea menționată în manualul mașinii. Un cauciuc cu o presiune prea mare este la fel de periculos la drum ca și un cauciuc cu o presiune prea mică. Dacă folosești anvelope de vară și de iarnă, înainte să pleci la drum trebuie să verifici și aderența acestora pe drumurile pe care vei circula – poate fi vorba de ploaie abundentă, zăpadă sau noroi. De exemplu, în situația în care frânezi pe zăpadă, la o viteză de 50 km/ h, anvelopele de iarnă se vor opri în aproximativ 30 de metri pe când cele de vară se vor opri în aproximativ 60 de metri. O diferență foarte mare! Deci, trebuie să ai foarte mare grijă, atunci când drumul tău e foarte lung și trece prin regiuni cu condiții diferite meteo, să fii pregătit. Mai există și legile țării prin care circuli – de exemplu, dacă mergi în Germania în timpul sezonului rece și nu ai anvelope de iarnă echipate pe mașină, vei primi amendă.

Ține în mașină o trusă cu unelte

Înainte să pleci, asigură-te că ai o trusă cu unelte necesare la tine, cu care poți rezolva mici urgențe pe care le-ai putea întâmpina pe drum. Orice mică problemă poate deveni un coșmar dacă nu ai la îndemână o trusă cu unelte.

Nu uita de trusa de urgență pentru mașină

Este importantă în cazul unui accident și conține toate elementele medicale folositoare în acest tip de situație.

Listă cu telefoane de urgență

Numerele de urgență sunt necesare în cazul unui drum lung. Trebuie să ai în vedere că s-ar putea întâmpla situații neprevăzute sau neplăcute în regiuni în care poți întâlni zăpadă mare, ploaie puternică și atunci e bine să știi rapid unde suni pentru ajutor. Nu uita să verifici și asigurarea – ar fi bine ca aceasta să acopere și genul acesta de situații neprevăzute.

Haine și chestii extra

Trebuie să ai haine potrivite pentru sezon și chiar și o pătură, dacă este frig afară. Dacă plouă, nu ar fi rău să ai cel puțin o pereche de haine de schimb.

Mâncare

Ia cu tine niște mâncare uscată, care să nu se strice rapid, pentru cazuri de urgență. S-a întâmplat de multe ori ca în cazul unor ambuteiaje sau atunci când se închid drumuri din cauza zăpezii, cei blocați în trafic să sufere din cauza lipsei de mâncare sau apă și atunci e foarte bine să ai tot timpul la îndemână niște resurse de acest tip.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus