7 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci la primul tău drum pe autostradă

Pregătește-ți o călătorie plăcută

Prima experiență de condus pe autostrada poate fi destul de intimidantă. Frica de a conduce pe autostradă există la destul de mulți șoferi, și nu toți începători. Conform unui studiu RAC, 38 de milioane de șoferi din UK declară că preferă să meargă foarte rar pe autostradă. La confruntarea cu un trafic rapid pe trei benzi, orice șofer ar putea fi intimidat, însă e interesant de aflat că statisticile arată că acest tip de drum este de fapt mult mai sigur. Pe alte tipuri de drumuri, problema mai mare este faptul că traficul este uneori haotic – diferențe mari de viteză dar și de direcție, pe când pe autostradă, fiindcă toată lumea merge cu aproximativ aceeași viteză și în aceeași direcție, dar și faptul că lipsesc curbele abrupte sau sensurile giratorii, traficul poate fi mai fluid și experiența de condus mai relaxantă. La final, totul depinde de felul în care te descurci la volan și de abordarea psihică asupra situațiilor noi.

Pregătirea pentru drum

Încearcă să te relaxezi și să intri liniștit în primul tău drum pe autostradă. Citește cu atenție Codul Rutier, ca să te informezi corect asupra limitelor de viteză și analizează și traseul, pentru a te familiariza cu numărul de benzi și direcția drumului. Dacă ai de făcut viraje sau de trecut prin noduri de autostradă, notează-le clar dinainte și bazează-te și pe o hartă printată, fiindcă uneori GPS-ul ar putea avea mici intârzieri atunci când îți stabilește locația pe hartă și te-ar putea încurca. Folosind un plan bine stabilit dinainte și stabilindu-ți repere clare, nu mergi în necunoscut și asta te-ar putea ajuta mult. Ai grijă la punctele oarbe și nu lăsa nimic să-ți distragă atenția, cum ar fi telefonul mobil, alte tipuri de gadgeturi, etc.

Ai nevoie de un copilot bun

Ideal ar fi ca atunci când mergi pentru prima oară pe autostradă, să ai alături de tine un șofer cu experiență, pentru a te ajuta cu informații din propria experiență. Acest lucru îți va asigura un grad mai mare de confort în fața unei situații noi și astfel vei putea trece cu brio prin intrările pe autostradă, ieșirile sau schimbarea benzilor.

Condu deștept

Când intri pe autostradă, crește viteza gradual. Condu stabil și rămâi pe prima bandă până când ești sigur că te-ai obișnuit cu viteza. Orice ezitare poate produce confuzie șoferilor din jur, astfel încât trebuie să te asiguri că semnalizezi corect fiecare mișcare, pentru ca ceilalți participanți la trafic să îți înțeleagă din timp și clar intențiile. Oglinzile sunt esențiale pe autostradă astfel încât asigură-te că ale tale sunt curate și poziționate corect. Fii atent și asigură-te că vezi orice mișcare din jurul tău, prin intermediul oglinzilor. O dată ce ai luat decizia să faci o manevră, nu te răzgandi decât dacă există un pericol. Atunci când părăsești autostrada, fii atent la indicatoare și înscrie-te din timp pe banda corectă.

Nu încălca limitele

Vitezele mașinilor din jur trebuie aproximate corect, astfel încât atunci când depășești, ai grijă să nu încalci limita legală de viteză. Ideal, orice depășire inutilă trebuie evitată. Ai grijă sa verifici în oglindă dacă poți face manevra, să semnalizezi și de-abia apoi să începi manevra efectivă de a schimba banda. O privire rapidă în spate înainte să schimbi banda poate fi foarte utilă, pentru a te asigura că nu e nimic în punctul orb. Nu depăși doar ca să o iei înaintea celui din față. E bine să ai grijă la mașinile mai mari, fiindcă acestea au un punct orb mai mare decât cel al unei mașini mici și e bine să menții o distanță sigură.

Distanța sigură este crucială, mai ales în cazul unor condiții de drum mai dificile – carosabil înghețat sau umed. Regula de 2 secunde poate fi și ea de ajutor – alege un loc fix, de exemplu un panou publicitar și atunci când mașina din fața ta trece pe lângă el, numără în minte 2 secunde. Când termini, ar trebui să te apropii de același punct fix ales.

Ia pauze

Nu este recomandat să conduci dacă te simți obosit, așa că ai grijă să iei pauze sau să oprești atunci când simți că ți se termină energia. Oboseala îți poate încetini răspunsurile alerte ale trupului și astfel poți ajunge chiar să te accidentezi. E recomandat să iei o pauză de 15 minute o dată la 2 ore de condus, atunci când ai de făcut drumuri mai lungi. E întotdeauna recomandat să te oprești, să-ți dezmorțești corpul, să mănânci ceva și chiar să-ți odihnești ochii câteva minute. Folosește aceste opriri de odihnă pentru a-ți verifica frânele și nivelul de ulei. Dacă oprești la benzinărie, poți chiar să îți speli geamurile și să-ți verifici presiunea din roți pentru a te asigura că mașina e în cea mai bună condiție de drum.

Nu încălca limitele de viteză

Limita de viteză pe o autostradă din România este de 130 km/h dar există și varianta unor părți care să aibă o limită mai mică de viteză, astfel încât fii foarte atent la indicatoare. Dacă nu ai vizibilitate, poți aprinde avariile pentru a le comunica celorlalți participanți la trafic că ai o problemă. Dacă condițiile meteo sunt dificile, mergi mai încet, ca să nu fii stresat și să fii sigur pe tine. Dacă ți se strică ceva la motor, intră pe banda de urgență de îndată ce această manevră este posibilă. De îndată ce te-ai oprit, sună după ajutor – folosește fie propriul telefon, fie telefonul de urgență de pe marginea autostrăzii.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus