Cum înregistrezi anvelopele în actele mașinii

Cum înregistrezi anvelopele în actele mașinii

Proprietarii de mașini care vor să echipeze mașina cu anvelope diferite de cele trecute în cerficatul mașinii nu trebuie întotdeauna să înregistreze anvelopele în mod separat.

Informația din documentele vehiculului

Certificatul unui vehicul, denumit din Octombrie 2005 partea 1 din certificatul de înregistrare a unei mașini conține indicații referitoare la acele tipuri de anvelope autorizate pentru vehiculul respectiv. Mai multe detalii referitoare la mărimea anvelopelor permise există în articolul 15.1, 15.2 și 15.3 iar modificarile referitoare la schimbările posibile în ceea ce privește cauciucurile, poți găsi în articolul 22. În certificatele mașinilor mai vechi există mai multe variante de anvelope din care poți alege, iar acele documente pot fi încă folosite. Totuși, faptul că în există o specificație referitor la mărimea anvelopei în certificatul mașinii nu înseamnă că doar acel tip de anvelopă este permis.

Cum găsești anvelopele permise pentru mașina ta

Alte mărimi de anvelope permise pentru autovehiculul tău pot fi găsite în certificatul de conformitate (EEC), sau documentul CoC (certificatul de conformitate). Începând cu anul 2005, producătorii de mașini trebuie să ofere și acest document atunci când vând o mașină nouă. Documentul conține tot felul de date tehnice referitoare la mașină, inclusiv cele din articolul 32 și 50, cu informațiile despre tipurile de anvelope și mărimile care sunt permise. Dacă nu ai sau ai pierdut acest certificat, îl poți recupera de la producătorul mașinii tale, contra unei sume pe care o poți afla direct de la acesta.

Mulți producători au și bazele de date care corespund acestor informații online, astfel încât poți căuta online informațiile care te interesează. Dacă o anumită mărime de anvelope nu este trecută în certificatul de înregistrare al mașinii însă este menționată pe documentele CoC, poți monta anvelopele fără să te gândești de două ori. Este bine să ai, ca probă pentru poliție sau pentru o instituție care poate analiza din punct de vedere tehnic mașina, o copie a acestor documente în mașină. Mărimea și tipul de anvelopă poate fi trecut mai apoi în certificatul de înregistrare al mașinii, caz în care nu mai este necesar să ai cu tine certificatul de conformitate. Mențiunea acestor informații adiționale nu este însă necesară.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Aprobări individuale

Dacă anvelopele nu sunt menționate în certificatul de înregistrare al mașinii și nici în certificatul de conformitate, atunci este necesară analiza unui expert. Acest tip de excepție, menționată în partea 1 a articolului 22 a certificatului de înregistrare a vehiculului, necesită întotdeauna un buget. Expertul verifică fezabilitatea anvelopei și dacă aceasta poate fi echipată pe janta mașinii, pas care necesită ca producătorul mașinii să emită un alt certificat. Dacă totul este în regulă, expertul va alcătui un raport, cu denumirea comună de Lincență Generală de Operare. Modificarea va fi apoi trecută în certificatul de înregistrare, în partea 1, articolul 22, ca o mențiune ABE și astfel va deveni oficială.

Condusul cu anvelope neautorizate

În mod evident, să conduci o mașină echipată cu anvelope neautorizate, nu este permis și deci te va costa foarte mult. Dacă o singură parte a mașinii nu este aprobată în mod oficial, chiar dacă e doar o anvelopă, repercusiunile vor afecta întregul autovehicul. Cum nu poți conduce fără permis, la fel nu poți să intervii în mod ilegal asupra dotărilor mașinii – și mai grav, îți poți pierde chiar asigurarea.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus