Cum eviți deformarea roților de la staționare îndelungată?

So vermeidet man einen Standplatten

Dacă un vehicul este staționat pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru poate duce la deformarea anvelopelor. Iată cum poate fi prevenit acest lucru.

Cum apar deformările anvelopelor?

Atunci când anvelopele rămân în aceeași poziție timp îndelungat, greutatea mașinii apasă pe aceeași zonă a cauciucurilor. Această situație deformează anvelopele. Mai mult, atât temperaturile ridicate cât și cele scăzute afectează elasticitatea cauciucului și pot fi factori care să agraveze deformarea anvelopelor.

Cu cât mai mare greutatea vehiculului, cu atât mai gravă va fi deformarea roților în cazul staționării îndelungate. O rulotă va fi expusă unui risc mult mai mare decât un moped.

Deformarea anvelopelor este vizibilă – pur și simplu forma nu mai este perfect rotundă, iar acest lucru influențează și calitatea experienței în timp ce mașina este în mișcare. Există situații în care deformarea anvelopei se va remedia de la sine, după câțiva kilometri de mers. Dacă acest lucru nu se întâmplă iar deformarea roții încă se simte, atunci e posibil ca anvelopa să fi suferit un dezechilibru permanent, caz în care trebuie să mergi la un atelier mecanic pentru analiză și reparații.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Măsuri preventive

Atunci când știi că vei lăsa mașina staționată pentru mult timp, există metode prin care poți evita apariția deformării roților. Șoferii mașinilor clasice, a decapotabilelor sau a motocicletelor (vehicule care sunt de obicei folosite doar în sezonul cald) ar trebui, deci, să se pregătească în avans. Cel mai simplu lucru ar fi să scoți anvelopele vechi pe perioada staționării, pentru a evita deformarea acestora.

O a doua recomandare ar fi să mărești un pic presiunea din anvelope înainte de a lăsa mașina parcată. Dacă ai timp, o altă modalitate de a reduce riscul apariției acestui tip de deformări, ar fi să miști în mod regulat mașina câte un pic. Chiar și o foarte mică schimbare a poziției mașinii poate fi suficientă pentru a muta presiunea pe o altă parte a roții. Dar, această tactică are și dezavantaje – pe de o parte, atât roțile cât și amortizorul vor fi ușurate de mișcare, însă forțele care apar pe suspensie pot crea un risc suplimentar. E important să pornești mașina pe o suprafață plană.

Mai există și varianta pernelor de aer – acestea se plasează înainte de a fi umflate în fața roților, apoi mașina este împinsă pe acestea și pernele se umflă. Un detaliu important este să te asiguri că nu există obiecte ascuțite sub pernele de aer înainte sa le umfli. Mai mult, presiunea trebuie verificată periodic și corectată dacă este necesar, mai ales atunci când perna de aer este supusă la diferențe puternice de temperatură.

Alte tipuri de protecții pentru anvelope sunt fabricate dintr-un amestec de spumă. Acestea se aplică la fel în toate cazurile. Aceste protecții asigură lipsa deformărilor anvelopei, în ciuda greutății mașinii. Singurul dezavantaj al acestor protecții pentru anvelope este reprezentat de preț, care poate fi chiar mare în unele cazuri iar garanția diferă de la produs la produs – există cazuri în care una din roți poate coborî la nivelul asfaltului, datorită greutății mari.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus