Cea mai rapidă mașină din lume: topul cailor putere

Până de curând, discuția din jurul celor mai rapide mașini din lume se învârtea în jurul valorii de 300 km/h. Între timp, viteza a crescut – acum vorbim de 400 de km/h când ne referim la cele mai puternice mașini de stradă. Iată care sunt cele mai rapide mașini pe care le poți conduce pe drumurile publice astăzi.

Primul și ultimul posesor al recordului

Cea mai rapidă mașină din lume, la 63 km/h: în 1898, mașina electrică "Jeantaud Duc" și-a acordat acest titlu după ce, în apropiere de Paris, șoferul de curse Gaston de Chasseloup-Laubat a documentat primul record de viteză din istoria automobilelor cu această mașină. Pe 29 aprilie 1899, colegul său Camille Jenatzy a atins o viteză de 100 km/h, pentru prima oară în istorie, pe mașina electrică "La Jamais Contente". Cum numărul mașinilor de curse în acea perioadă nu era foarte mare, nu era deloc greu să se determine care e cea mai rapidă din lume. Astăzi, pe de altă parte, avem de-a face cu o cu totul altă situație - este necesară distincția între serii, regulile drumurilor și tuning-ul mașinilor. Recordul absolut pentru o mașină pe pământ a crescut până la o viteză spectaculoasă de 1165 km/h în ultimii 100 de ani. Mașina Thrust Supersonic (Thrust SSC) a rămas în istorie ca cea mai rapidă mașină din lume, încă din 15 octombrie 1997. Cu o viteză de 1228 km/h, această mașină rapidă ca o rachetă a fost primul vehicul care să ajungă la viteza sunetului, în Nevada, pe 15 octombrie 1997. Totuși, există destul de puține șanse să întâlnești acest vehicul pe un drum public.

Bugatti Veyron are 2 recorduri

Bugatti Veyron deține recordul pentru cea mai rapidă mașină de stradă, încă din iunie 2010. Pe track-ul de test al Volkswagen AG, varianta 16.4 Sports Edition a atins o viteză de 434 km/h. Această viteză a adus mașinii sport de 1200 cai putere titlul de cea mai rapidă mașină din lume, din categorial mașinilor de stradă produse în serie. Pentru a păstra integritatea anvelopelor, varianta standard de Veyron este limitată din producție la 415 km/h. Și varianta sport, cu două locuri, Bugatti Veyron 16.4 Grand Sports Vitesse deține un record mondial, încă din 11 aprilie 2013, pentru o viteză maximă de 408, 84 km/h.

Bolizi detronați: SSC și Dauer

Cu noul record de viteză, Veyron Supersport a depășit SSC Ultimate Aero TT (1199 cai putere și un record de viteză de 412 km/h) și Dauer 962 LM (730 cai putere și record de viteză de 405 km/h).

Producătorul Shelby Supercars (SSC) ar putea, totuși, detrona încă o dată Veyron anul acesta. Cele cinci copii ediții speciale ale Aero XT sunt programate să atingă o viteză maximă de 439 km/h datorită celor 1300 de cai putere.

Clubul 400

Nu doar Bugatti, SSC și Dauer oferă viteze de peste 400 km/h, ci și alți producători de mașini.

9ff GT9-R: Design-ul “celei mai rapide mașini din lume”

Cu varianta 9ff GT9-R bazată pe Porsche 997 GT3, compania de tuning 9ff din Dortmund a produs o mașină sport de stradă care avea să devină cea mai rapidă mașină din lume datorită recordului său de 414 km/h. Totuși, înainte ca viteza maximă datorată celor 1140 cai putere ai mașinii să fie confirmată, a intrat în scenă Bugatti Veyron Super Sport.

Koenigsegg Agera R

O dată cu noua generație de Agera R, productorul suedez Koenigsegg a introdus un bolid de viteză pe piață, anul trecut. Această mașină nu va ajunge la viteza maximă teoretică de 440 km/h, ci, din cauza regulamentărilor de drum, viteza maximă a mașinii de curse cu 1140 cai putere va fi de 415 km/h.

Cea mai rapidă mașină în sprint: Hennessey Venom GT

Hennessey Venom GT, o mașină sport de stradă, poate atinge o viteză de 427 km/h, conform producătorului. Oficial, viteza mașinii cu 1261 cai putere nu a fost în acest moment confirmată. Texas Muscle Car deține încă recordul – în ianuarie 2013, mașina super sport bazată pe o Lotus Elise a stabilit un nou record mondial în cursele de mașini sprint. De la zero la trei sute în 13.63 secunde – ce le mai rămâne celor de la Bugatti & co este uimirea și locul doi.

Suntem aproape de 500 km/h?

Koenigsegg One:1

Anul acesta la Geneva, Koenigsegg One a sărbătorit premiera internațională a noului model. Noul model de top de la producătorul suedez de mașini sport livrează o viteză excepțională, la cei 1341 cai putere din dotare și se așteaptă ca această mașină să depășească statutul unei mașini sport in house Agera R, datorită vitezei sale maxime de 440 km/h. Conform reprezentanților Koenigsegg, urmează noi recorduri de viteză la categoriile sprint și viteză. Chiar dacă nu au fost publicate încă cifre oficiale, câteva cifre au ajuns publice. Astfel, conform reprezentanților grupului, se pare că Koenigsegg One:1 atinge 400 km/h în doar 20 de secunde.

Dagger GT

Tran Star Racing anunță și ei ceva extrem de spectaculos – așteptările legate de Dagger GT sunt că va atinge viteze maxime de peste 500 km/h. Cei 2000 de cai putere pot transforma această mașină (construită în mare parte din fibră de carbon) în cea mai rapidă din lume. Mașina va avea portiere wing și anvelope performante, de dimensiuni remarcabile - 375/20 (spate) and 325/25 (față). Variantele custom de Dagger GT vor fi vândute, conform predicțiilor, de 10 – 15 ori pe an. Totuși, rămâne de văzut dacă se pot găsi drumurile potrivite pentru această super mașină sport.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus