Cât timp folosești o anvelopă? Și cum îi afli “vârsta“?

 Wie alt darf ein Reifen sein

Cât timp poți folosi o anvelopă?

Metalul ruginește, pâinea se întărește și apoi prinde mucegai, oamenii fac riduri și li se albește părul – procesul de îmbătrânire este vizibil întotdeauna. Însă cum recunoști vârsta unei anvelope? Și care e durata sa optimă de viață?

Codul D.O.T.

Toate informațiile necesare pentru a determina vârsta unei anvelope pot fi găsite pe suprafața acesteia. Codurile D.O.T. (un tip de marcaj pe care Ministerul Transporturilor S.U.A. l-a impus la nivel global) pot fi găsite pe fiecare anvelopă, încă din anul 2000. Codul D.O.T constă din 4 cifre, încadrate într-un chenar subțire. Primele două cifre indică săptămâna în care produsul a fost fabricat, pe când ultimele două cifre dau indicii despre anul producției. De exemplu, dacă acest cod DOT este 1911, atunci anvelopa a fost produsă în cea de-a nouăsprezecea săptămână a anului 2011, deci cândva între 16 – 22 mai 2011. Dacă un cod DOT este 0905, atunci anvelopa a fost produsă în 2005, la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie și are mai mult de 12 ani vechime.

Anvelopele produse înainte de anul 2000 sunt marcate cu trei cifre și un simbol special. Primele două cifre indică, la fel ca în cazul codurilor DOT, săptămâna de producție iar cea de-a treia cifră reprezintă ultima cifră din anul producției.

Un număr cu trei cifre fără simbol special poate fi găsit pe anvelopele fabricate înainte de 1980. Nimeni nu ar mai putea însă folosi aceste anvelope, chiar dacă ar fi primul proprietar. Asta pentru că anvelopele nu sunt ca vinul, să fie mai bune atunci când îmbătrânesc, ci se strică – cauciucul devine fragil iar aderența scade, anulând toate calitățile anvelopei.

Semne de “îmbătrânire”

În afară de data înscrisă pe fiecare anvelopă, felul în care aceasta a fost depozitată sau uzată poate da indicii despre vârstă. Astfel, niște anvelope care au doi ani, timp în care au făcut sute de mii de kilometri vor părea mai vechi decât o pereche de anvelope care n-au ieșit la plimbare decât o dată pe săptămână. Condițiile de vreme, lumina, aerul, stresul mecanic, toate acestea lasă urme pe starea unei anvelope. Depozitarea defectuoasă poate contribui la procesul de îmbătrânire a unei anvelope, însă cu o intensitate diferită.

Lăţime: Înălţime: Diametru:
Viteză:

Limite legale

Atunci când te gândești la achiziția unor anvelope, ar trebui să înțelegi foarte clar cât de uzată este acea anvelopă de fapt. Această informare te va ajuta să îți dai seama și când este momentul să schimbi anvelopele pe mașină.

ADAC, Germania (Asociația retailerilor de anvelope din Germania), de exemplu, recomandă o schimbare a anvelopelor pentru mașinile cu pasageri la maxim 10 ani de folosință, preferabil după 6 ani de uzură. În realitate, limita de uzură este atinsă mai repede, chiar și cu o intensitate de folosire medie. Există câteva limite legale, cum ar fi limita de uzură de 1.6 milimetri, care este, conform ADAC și altor organizații, o limită prea mică. Astfel, nu e suficient să cunoști toate limitele legale – e nevoie de mai multe informații pentru a putea stabili vârsta unei anvelope.

Deci, la ce trebuie să fii atent?

Uită-te în primul rând la codul DOT – primul pas este să afli vechimea efectivă a anvelopei. Apoi, analizează starea generală a produsului – limita de uzură este atinsă? Anvelopele de vară ar trebui să aibă cel puțin 3 mm, pe când cele de iarnă, cel puțin 4 mm. E bine să analizezi anvelopele de mai multe ori, în condiții diferite. Te mai poți uita dacă există tăieturi sau crăpături vizibile, dacă au “riduri”, dacă au pe margini semne de rugină. Cât despre modul în care au fost depozitate anvelopele – nu prea există o modalitate prin care să poată fi stabilit cu claritate. Eventual, vânzătorul îți poate oferi mai multe informații.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Raspunde la: {{replyComment.author}}
Toate campurile sunt obligatorii
Comentariul a fost trimis cu succes

In sus